Coalitieakkoord brengt nog meer onzekerheid

Eindelijk lijkt er een doorbraak te zijn voor een nieuw kabinet. Partijen PVV, VVD, BBB en NSC hebben een coalitieakkoord bereikt. In plaats van duidelijk brengt dit echter juist meer onzekerheid voor transportondernemers.

In het coalitieakkoord wordt namelijk gesproken over het uitstellen van de invoering van de zero-emissiezones in Nederland. Deze zouden vanaf 1 januari 2025 gaan gelden, maar of dit echt gaat gebeuren is dus nu weer onzeker. Ook wil de coalitie een einde maken aan alle subsidies, die nu gelden voor de aanschaf van elektrische voertuigen.

Klap in het gezicht
Voor ondernemers is dit slecht nieuws: wederom weten zij weer niet waar ze aan toe zijn. Voor hen is het compleet onduidelijk of ze nu moeten investeren in duurzaam materieel of niet. Het gevolg laat zich raden: investeringen worden uitgesteld. Het akkoord is ook een klap in het gezicht voor alle bedrijven die al hebben geïnvesteerd in elektrische vrachtwagens. Zij zien hun goede gedrag en hun voortrekkersrol genadeloos afgestraft. Het is onduidelijk of hierdoor claims richting de overheid zullen volgen.

Vreemd genoeg willen de coalitiepartijen wel duurzaam transport bevorderen. Hoe ze dat willen doen, is compleet onduidelijk. Alle belangenorganisaties roepen al jaren dat er één ding is dat ondernemers boven alles nodig hebben: duidelijkheid. De nieuwe coalitie zet nu echter de weinige duidelijke maatregelen op losse schroeven.

Niet alleen voor transportondernemers, maar ook voor medewerkers in de logistiek is het voorgestelde coalitieakkoord slecht nieuws. De maatregelen zijn vooral voordelig voor rijken en voor grote bedrijven. Zo gaat het minimumloon niet omhoog en worden strenge regels voor bedrijven geschrapt. Dit betekent voor medewerkers dat lonen waarschijnlijk niet zullen stijgen en hun bazen meer macht krijgen.

DEEL HET