Colruyt start praktijktests met twee Scania’s 25P

De Belgische supermarktketen Colruyt start met een praktijktest met twee batterij-elektrische Scania’s, type 25P. Ze gaan rijden bij Solucious, het foodservicebedrijf van Colruyt.   

Colruyt Group wil tegen 2030 zijn relatieve CO2-uitstoot verminderen met 40% (in vergelijking met 2008) en zet daarbij ook volop in op de verduurzaming van het transport. De samenwerking met Scania op dit vlak gaat reeds jaren terug. Met de eerdere leveringen van Scania CNG (Compressed Natural Gas) vrachtwagens werden al belangrijke stappen gezet richting groener transport. Deze voertuigen zijn volledig geschikt voor de toepassing van bio-CNG waardoor de CO2-reductie tot ca. 90% kan stijgen. Met de nieuwe elektrische trucks gaat de retailer nog een stap verder en kan er volledig emissieloos en geluidloos geopereerd worden.

Vol-elektrische Scania

Enkele jaren geleden introduceerde Scania haar e-Mobility platform, met daarin (plug-in) hybride en volledig batterij-elektrische oplossingen. Al naar gelang de toepassing wordt samen met de klant een maatwerk oplossing gespecificeerd. Colruyt Group heeft nu gekozen voor de 25P BEV (Battery Electric Vehicle) met een totale actieradius tot 250 km. De elektromotor met een continue vermogen van 230 kW wordt gevoed door een batterijpakket met een totaal geïnstalleerde capaciteit van 300 kWh. Met 130 kW DC-lading kunnen de negen batterijen in minder dan 1,5 uur volledig worden opgeladen. De truck kan ook worden opgeladen door middel van uitrollen en regeneratief remmen, zoals een moderne formule 1 wagen. De voorziening voor laadinfrastructuur wordt binnen de Colruyt groep geregeld door een eigen afdeling, DATS24 geheten. 

De elektrische trucks zullen in het tweede kwartaal van 2022 worden afgeleverd. BIGtruck Online Magazine testte deze truck al eerder.

DEEL HET