Cummins begint testwerk met waterstof als brandstof

De Amerikaanse motorenproducent Cummins zegt te zijn begonnen met het testen van waterstof als brandstof. In een bestaande motor wordt waterstof als gas ingebracht en verbrand.

“We proberen al onze motorconcepten met deze brandstof om te komen tot een optimaal vermogen, een zo laag mogelijke frictie en een zo hoog mogelijke warmte-efficiency. Typische compromissen op het gebied van efficiency waar je mee te maken wanneer je een motor die normaliter draait op diesel of gas willen we zien te vermijden. We hebben hier al flinke vorderingen mee gemaakt en we zijn optimistisch over de kwestie of we met deze motor de markt op kunnen”, zegt Cummins.   

Na een periode op de testbank, beoogt Cummins de waterstof-motor in te bouwen in vrachtwagens die zowel op de weg als i het terrein aan het werk moeten. De fabrikant ziet het ontwikkelen van waterstof-techniek als een logische stap, waarbij Cummins benadrukt ook bezig te zijn met brandstofcel-techniek, batterij-elektrische techniek en met hernieuwbaar gas als brandstof. Het bedrijf houdt zich ook bezig met de tijdelijke opslag van waterstof als brandstof. Cummins bouwt voor tal van vrachtwagenmerken dieselmotoren.

DAF

Bij de introductie van de nieuwe DAF-truckgeneratie, toonde het merk uit Eindhoven ook een prototype dat is uitgerust met een conventionele motor die geschikt is gemaakt voor de verbranding van waterstof. Zoals bekend bouwt DAF zijn motoren niet alleen voor zichzelf, maar ook voor concernzusjes Peterbilt en Kenworth.

DEEL HET