Cummins en Terex gaan voor waterstofmotoren

In de Verenigde Staten hebben vier partijen een overeenkomst getekend om samen milieuvriendelijke cementmixers te produceren. Hierbij levert Cummins verbrandingsmotoren op waterstof.

Vorige week tekende Cummins, samen met fabrikant Terex, LLC en PCC Hydrogen Inc een zogenaamd ‘memorandum van overeenstemming’ over de waterstof-cementmixers. Zo’n memorandum is het voorstadium van een contract, maar desondanks al wel judisch afdwingbaar. Die cementmixers op waterstof gaan er dus wel komen.

Andersom

Cummins gaat zijn X15H-motoren leveren voor deze unieke voertuigen. Het gaat hierbij om cementmixers die andersom gebouwd zijn dan degene die we in Europa kennen: met de opening van de trommel aan de voorzijde. De motoren verbranden wel brandstof, maar waterstof in plaats van diesel. Hierdoor stoten ze erg weinig schadelijke stoffen uit, zeker als de waterstof groen geproduceerd wordt.

Terex Advanced Mixer, onderdeel van Terex Corporation, is de producent van de cementmixer zelf. De andere partijen in de afspraak zijn een producent van waterstof en een leverancier van grondstoffen voor cement. Deze vier partijen gaan samenwerken om de waterstof-cementmixers werkelijkheid te maken, met als doel duurzamere voertuigen te bouwen.

Verbranding

We kennen Cummins goed als motorenbouwer. Onder menig lange motorkap van Amerikaanse trucks bromt een motor van het bedrijf. Net zoals vrachtwagenbouwers hier in Europa moet ook Cummins milieuvriendelijkere motoren gaan bouwen. Dit voorjaar maakte het bedrijf al bekend elektrische aandrijvingen te gaan produceren onder de naam Accelera. Deze zijn speciaal bedoeld voor vrachtwagens.

Daarnaast gaat het bedrijf dus inzetten op waterstof. Niet een fuel cell, waardoor het voertuig eigenlijk elektrisch rijdt, maar op een verbrandingsmotor. Ook DAF is hier bijvoorbeeld mee bezig, terwijl sommige andere fabrikanten hier niks in zien. Bij verbranding in de motor zelf ontstaan immers altijd enige uitlaatgassen, waardoor je niet welkom bent in zero-emissiezones.

“Klanten verwachten van Terex cementmixers die constant cement van hoge kwaliteit kunnen leveren, maar ook het milieu zo min mogelijk schaden”, aldus David Grabner, General Manager van Terex. “Een puur elektrische aandrijving kan echter moeilijk zijn vanwege de grote vraag aan energie en de lange tijd dat de cementmixer moet blijven draaien. Dit project is voor ons erg belangrijk, omdat de motoren van Cummins een fossielvrij alternatief biedt voor onze klanten, zonder de prestaties van onze trucks nadelig te beïnvloeden.”

 

 

DEEL HET