Daimler: 'Eerst elektrisch, dan misschien waterstof'

In de VS is discussie ontstaan na het evenement van Nikola, dat binnen enkele jaren zegt trucks die waterstof als energiedrager gebruiken, over de transitie naar duurzame brandstoffen. Komt waterstof wel op tijd? Kunnen we niet beter eerst kiezen voor batterij-elektrisch?

Als het aan Daimler ligt wel. Het merk zegt te verwachten aan het eind van dit jaar 150 batterij-elektrische trucks in bedrijf te hebben als testtrucks bij klanten wereldwijd. Een derde hiervan rijdt in de VS. Hier zijn ook de lichtere Fuso-modellen bij opgeteld.  Daimler is beginnen met de ombouw van de grote Freightliner fabriek nabij bij Portland, zodat in eerste instantie op bescheiden schaal elektrische trucks gebouwd kunnen gaan worden.

Drie puntenplan

Maar dat is natuurlijk lang niet voldoende. Daimler zegt dat aan minstens nog drie voorwaarden voldaan moet worden. In de eerste plaats een standaard voor oplaadapparatuur. Ten tweede moeten tractiebatterijen lichter, sterker en goedkoper worden. Er bestaan overigens berekeningen die laten zien dat dit punt ergens tussen 2025 en 2030 bereikt wordt. De voorspelling is gebaseerd op ervaringen met de ontwikkelingen met tractiebatterijen van de afgelopen zes jaar. Ten derde moet klanten gewezen worden op een compleet ander kostenplaatje. Daarmee doelt Daimler op aanzienlijk lagere onderhoudskosten en veel lagere 'brandstof'kosten. Hierbij wordt de snel oprukkende autonome techniek buiten beschouwing gelaten.   

Nikola

Nikola zegt intussen ook te werken aan batterij-elektrische trucks. Maar die zijn bedoeld voor kortere afstanden, zoals stadsdistributie. De keuze voor waterstof is juist ingegeven vanwege de grotere actieradius. Paccar en Toyota zijn gestart met het testen van tien waterstoftrucks in het havengebied van Los Angeles. Ongetwijfeld kijken ingenieurs van DAF mee bij dit project. 

DEEL HET