Daimler start productie eCanter in Europa

Daimler start in de Portugese Fuso fabriek ik Tramagal de productie van de Fuso eCanter. Dit is volgens Daimler de eerste volledig elektrische truck ter wereld die in serie geproduceerd wordt.

De volledig elektrische FUSO eCanter is de eerste lichte vrachtwagen die geen uitstoot en geluidsoverlast veroorzaakt. Mede daarom is de eCanter bij uitstek geschikt voor stadsdistributie. De eCanter heeft een bereik van 100 kilometer en een laadcapaciteit van 2 tot 3 ton. Afhankelijk van het gebruik en de opbouw.

Naast een milieuvriendelijk voertuig, is de FUSO eCanter ook een economische oplossing voor transportondernemers. De elektrische aandrijflijn van het voertuig bevat zes hoogspanningslithium-ion batterijen met 420 V en 13,8 kWh. Tussen 2014 en 2017 werd een pre-serie van de FUSO eCanter uitgebreid getest in Portugal en Duitsland. Uit die tests bleek dat de eCanter, in vergelijking met een conventionele truck, voor een besparing tot 1.000 euro per 10.000 kilometer kan zorgen. 

Start productie  

De productie van de eCanter vindt, net als die van de conventionele FUSO Canter, plaats in de Tramagal fabriek in Portugal. Deze fabriek begon in 1980 met de montage voor Mitsubishi FUSO en werd in 2003 onderdeel van Daimler AG nadat het merk het meerderheidsbelang van Mitsubishi FUSO had verworven. Meer dan vierhonderd Tramagal medewerkers produceren dagelijks FUSO voertuigen voor ongeveer dertig Europese landen én Israël, Marokko en Turkije. Sinds 2012 wordt er ook de FUSO Canter Eco Hybrid geproduceerd. Marc Llistosella, directeur en CEO van Mitsubishi FUSO Truck & Bus en Hoofd van Daimler Trucks Azië: "Met de start van de productie van de eCanter worden we wereldwijd de eerste fabrikant die elektrische vrachtwagens in serie produceert. Daarmee bedienen we de groeiende vraag naar lokale emissievrije vrachtwagens in stedelijke gebieden. We hebben de eerste klantorders al ontvangen en de wereldwijde lancering van de FUSO eCanter zal in september plaatsvinden.” Na de productie van de eerste kleinschalige serie zal de volgende stap zijn om in de toekomst met grootschalige productie te beginnen. 

DEEL HET