Daimler Trucks investeert flink in laadinfra in VS

Truckbouwer Daimler zet een nieuwe stap in haar streven om op termijn zero-emissie transport voor haar klanten mogelijk te maken. In de VS investeert de truckbouwer samen met NextEra Energy en Blackrock in een netwerk van oplaadpunten voor elektrische- en waterstoftrucks.

Deze operatie moet van het allereerste begin worden opgezet, dus ontwerp , ontwikkeling en installatie van laadpunten voor middelzware en zware trucks in de Verenigde Staten. Dit jaar wordt daar nog een begin mee gemaakt en volgend jaar moet er wat de partners betreft al met de bouw worden begonnen op de eerste locaties. De drie partijen  investeren hiertoe in totaal 580 miljoen euro.

'Het moet sneller'

Topman Martin Daum van Daimler wijst erop, dat de implementatie van laadinfra voor elektrische trucks versneld moet worden. “Of het nu in Europa is, of in de VS, we hebben samenwerkringen als deze nodig om zo snel mogelijk om te schakelen op zero-emissie wegvervoer”, aldus Daum. Het project in de VS moet in 2026 grotendeels voltooid zijn.

Ook waterstof

In Europa werkt Daimler samen met concurrenten Volvo en Traton (MAN en Scania) om op korte termijn te komen tot 1700 laadpunten op strategische locaties voor trucks. Verder werkt Daimler hierin samen met Shell, BP en TotalEnergies, Siemens Smart Infrastructure, Engie, EVBox en PowerElectronics.  Deze partijen ondersteunen Daimler ook in het GenH2 waterstoftruck project, dat over drie jaar gestalte moet krijgen, en waarmee proefritten op de openbare weg volgend jaar beginnen.

DEEL HET