Dames rijden elektrische Scania van Zweden naar Turkije

Een team van vijf dames van Scania wilden met een elektrische vrachtwagen van Zweden naar Turkije rijden. Na een avontuurlijke reis hebben de Queens of the Road hun eindbestemming gehaald.

Het doel van de reis was om te laten zien dat het mogelijk is met een elektrische Scania van Södertalje in Zweden helemaal naar Turkije te rijden. De trip was ook ter ere van de 30-jarige samenwerking tussen Scania en de Turkse dealer Doğuş Otomotiv. Op 21 augustus vertrok het team met een vrachtwagen en een personenauto vanaf de Elmia Lastbil truckshow. Vervolgens ging de reis door Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije naar Turkije. Niet echt landen die bekend staan om hun geweldige laadinfrastructuur dus.

De reis ging dan ook niet zonder moeilijkheden. Dat begon al op de veerboot van Zweden naar Polen. Aan boord dacht het personeel dat de truck een stroomaansluiting nodig had voor de trailer, maar dat was voor de truck. Blijkbaar was de Scania de eerste elektrische vrachtwagen ooit aan boord. Opladen lukte dus niet, waardoor de Scania met maar 13% lading van de boot kwam. Vier verschillende laders bleken niet te werken. Uiteindelijk werd met 5,8 kilometer bereik over een Scania-vestiging bereikt.

Trage laders
De eerste dagen kreeg het team van dames niet veel slaap, mede dankzij veel oponthoud door files in Polen en laadproblemen. Onderweg mochten meerdere lokale journalisten een rondje maken in de elektrische Scania. Een laadsessie bij een veel te trage lader in Polen werd afgebroken om de dames wat slaap te gunnen, maar dankzij rijverboden in het weekend werd het in Slowakije niet makkelijker. Het team besloot daarom om te rijden via Tsjechië, waar het rijverbod beter was afgestemd met die in Polen.

Ondanks dat het Queen of the Road team steeds laders onderweg uitkoos van 175 kW tot 250 kW bleef de laadsnelheid meestal beperkt tot 50 kWh maximaal. De Scania zelf ging echter goed om met het totaalgewicht van 38 ton. Het verbruik bleef beperkt tot zo’n 1,14 kWh per kilometer, waardoor het team goed kon doorrijden als er eenmaal opgeladen was. In de bergen van Roemenië haalde de Scania dankzij regeneratie zelf een verbruik van 1,08 kWh per 100 kilometer.

Files bij de grens
Op de grens tussen Roemenië en Bulgarije kwam het team in een file van 16 kilometer voor de grensovergang. Het duurde 17,5 uur om de grens over te steken. Hierbij kregen de chauffeurs geen enkele informatie over hoe lang het nog ging duren. Ook de oversteek naar Turkije duurde maar liefst 15 uur. Maar, het doel werd bereikt.

Vandaag, op 5 september, werd na 4.439 kilometer de eindstreep gehaald bij Scania Turkije. Veel tijd voor feestelijkheden was er echter niet: de dames wilden graag naar bed om wat slaap in te halen. De Queens of the Road zijn trots dat ze de zware tocht tot een goed einde hebben gebracht, maar het maakte wel de moeilijkheden van het laden van elektrische vrachtwagens duidelijk. Desondanks hebben de vier dames van Scania een uitzonderlijke prestatie geleverd door met een elektrische vrachtwagen door Oost-Europa te trekken.

DEEL HET