De eenvoudige elektrische bestelauto’s van Cenntro

Met de naderende komst van zero-emissiezones zien nieuwe aanbieders van bestelauto’s hun kansen. Zo ook Cenntro, die met eenvoudige, volledig elektrische voertuigen een goedkoop alternatief biedt voor de bekende bestelauto’s.

Eigenlijk is Cenntro een beetje een raar automerk. Officieel is het merk Amerikaans, maar het wordt geleid door Peter Zuguang Wang, een Chinese Amerikaan. Het merk heeft dan ook sterke banden met China. Cenntro is eigenlijk een verzameling bedrijven, sommigen zeggen meer dan honderd. Veel van deze bedrijven hebben hun oorsprong in China. Beursanalisten houden Cenntro nauwlettend in de gaten, omdat er veel met geld geschoven wordt.

Goedkoop
Ook als autofabrikant houdt Cenntro er een bijzondere werkwijze op na. De voertuigen die Cenntro bouwt zijn voornamelijk samengesteld uit onderdelen die elders worden ingekocht. Alleen de grootste bestelauto die in Nederland wordt aangeboden, de Cenntro Logistar 260, heeft een carrosserie die door het merk zelf is ontwikkeld. Deze is overigens geheel van aluminium en kunststof.

Soms leidt deze werkwijze tot vreemde situaties. De carrosserie van de iets kleinere Cenntro Logistar 200 bijvoorbeeld komt van een Aziatisch busje met een brandstofmotor. Hierdoor moet je starten met een ouderwetse sleutel, heb je een mechanische handrem en een echte versnellingspook. Dit zijn zaken die je normaal niet tegenkomt in een elektrische bestelauto. De opvolger van de Logistar 200 is overigens al in de maak.

De verschillende modellen van Cenntro zijn dan ook erg eenvoudig. Het is een accupakket van 41,9 of 43,5 kWh met een elektrische motor, voorzien van een simpele carrosserie. Ze zijn ook erg licht, wat natuurlijk goed is voor het bereik. Er zit weinig extra’s op, maar er kan dus ook weinig aan kapot. Voor de chauffeur is maar weinig comfort en slimme innovaties ga je niet vinden. De prijs is er dan ook naar: zelfs de grootste Cenntro Logistar 260 koop je voor minder dan 36.000 Euro, inclusief vijf jaar garantie op de accu en 8 jaar op de carrosserie.

Niet snel
Je zou verwachten dat er met zulke goedkope Chinese producten van alles mis zou zijn, maar dat is niet zo. Toen we een aantal van de voertuigen van Cenntro probeerden, viel ons op dat ze eigenlijk verrassend goed rijden. Natuurlijk, de stoelen zijn eenvoudig, het dashboard van hard plastic en het achteraf opgeschroefde touchscreen had weinig toegevoegde waarde, maar rijden deden de Cenntro’s prima. Vlot en zonder problemen reden we er mee rond. Remmen en sturen deden de Cenntro’s zoals elke andere auto.

Uiteindelijk is dat wat een bestelauto moet doen: rijden. Toegegeven, de accupakketten in deze voertuigen zijn klein, dus grote afstanden kun je er niet mee afleggen. Na zo’n 150 kilometer moet je echt een laadpaal opzoeken. Erg snel zijn ze ook niet, zowel in opladen als op de weg. De Cenntro Logistar 260 en Logistar 200 hebben een maximumsnelheid van 90 km/u. Eigenlijk maar goed ook, want anders zou de accu nog sneller leeg zijn.

Veel lading
De eenvoud van de bestelauto’s van Cenntro betekent wel dat ze een vrij laag eigengewicht hebben. De Logistar 260 bijvoorbeeld weegt dankzij de lichtgewicht opbouw leeg slechts 1650 kilo. Dat is erg weinig voor een elektrische bestelauto van bijna 5,5 meter lang en een laadvolume van 7,5 m3. Een laag gewicht betekent naast een gunstig verbruik dat er veel lading meegenomen mag worden. Bij de Cenntro Logistar 260 is dit tot 1280 kilo en dat is heel wat meer dan bij de duurdere bestelauto’s van de concurrentie.

Het betekent dat de bestelauto’s van Cenntro bijvoorbeeld erg geschikt zijn als koelwagen. Bij andere bestelauto’s betekent de koelopbouw dat er nauwelijks laadgewicht over blijft, maar bij de voertuigen van Cenntro heb je nog laadgewicht over. Dit kan Cenntro voor sommige ondernemers toch een interessante optie maken. Vooral omdat de kleinere modellen zoals de Logistar 200 vrij smal zijn, waardoor ze eenvoudig door drukke en smalle straten kunnen.

Onderhoud
Er zijn meerdere partijen in Nederland die de bestelauto’s van Cenntro verkopen. Wagenparkbeheerder Flinc-EV uit het Overijsselse Wesepe ziet een grote toekomst voor deze goedkope bestelauto’s. Zij kunnen de Cenntro bestelauto’s uit voorraad leveren. Aan onderhoud is ook gedacht: je kunt met je Cenntro terecht bij de vestigingen van Bosch Car Service. Omdat ze relatief eenvoudig zijn, is weinig onderhoud nodig en zijn reparaties eenvoudig. Cenntro heeft bovendien in Duitsland een magazijn met reserve-onderdelen, zodat je niet hoeft te wachten tot er iets uit China is aangekomen.

Of er een grote toekomst voor Cenntro in Nederland in het verschiet ligt, is moeilijk te zeggen. Een merk als Kia begon ook met goedkope, eenvoudige auto’s, en is nu het bestverkopende merk van Nederland. De markt is in ieder geval in het voordeel van Cenntro. Ondernemers worden gedwongen elektrisch aangedreven bestelauto’s te kopen, terwijl die nog erg duur zijn. Misschien gaan we de goedkope, eenvoudige elektrische bestelauto’s van  Cenntro wel vaker tegenkomen op de Nederlandse wegen.

DEEL HET