De nieuwe Ford Transit Courier: voor het serieuze werk

Kleine jongens worden groot en dat geldt zeker voor de Ford Transit Courier. De kleinste bedrijfswagen van Ford is een stukje groter geworden.

De nieuwe Ford Transit Courier betekent een nieuwe stap voor Ford. Niet langer is de Transit Courier een bestelversie van de Fiesta: het is een heel nieuw model met een eigen styling. Toegegeven, hij staat op hetzelfde platform als de Puma, maar daar houdt de vergelijking op. De nieuwe Ford Transit Courier is een op zichzelf staand model geworden.

Hoekig
Stoer is de nieuwe Transit Courier zeker. De voorkant doet sterk aan een SUV denken, precies wat Ford voor ogen had. De brede grille en de verticale koplampen lijken één geheel. Gecombineerd met de hoekige vorm en de hoge, platte motorkap oogt de Ford Transit Courier eerder een pick-up truck dan een bestelbus. Niet vreemd dat de Transit Courier doet denken aan de 'panel trucks' uit het Amerika van vroeger.

Uiteraard is een hoekige vorm handig bij een bestelbus: zo past er meer lading in. Denk echter niet dat dit een rijdende baksteen is: Ford heeft veel aandacht besteed aan de aerodynamica. Dit is belangrijk, omdat er eind dit jaar ook een volledig elektrische versie van deze auto komt. Zeker als je op stroom rijdt, wil je natuurlijk zo weinig mogelijk luchtweerstand om je rijbereik te vergroten.

Veel schakelen
De elektrische versie is er echter nog niet, dus voorlopig moeten we het doen met benzine of diesel. Bij de benzinemodellen kun je kiezen tussen 100 en 125 pk, bij diesel is 100 pk het maximum. Vreemd genoeg kun je alleen een automaat bestellen bij de benzineversie: kies je diesel, dan moet je zelf schakelen. Nu is dat op zich geen straf met de fijne 6-bak van Ford, maar zeker in de stad is een automatische versnellingsbak wel prettig.

Daar komt bij dat de 1,5 liter dieselmotor wat trekkracht mist onderin de toeren. Je moet het toerental, dat weergeven wordt in een vrij onduidelijke meter, dan wel boven de 2000 toeren houden. Op een weg met veel rotondes of hoge drempels blijf je wisselen tussen de tweede en derde versnelling. Desondanks is de Ford Transit Courier vlot genoeg, ook met lading achterin. De benzinemodellen zijn aanzienlijk levendiger dan die op diesel. Opvallend is het lichte stuurgedrag van de Transit Courier: achter het stuur voelt het alsof je een personenauto bestuurt.

Voor elke dag
De groeispurt van de Ford Transit Courier is uiteraard goed te merken in de 1,8 meter lange laadruimte. Het laadvermogen meet maar liefst 2,9 m3. Dit is zo'n 25% meer dan in het vorige model. Dankzij het nieuwe platform en een aangepaste ophanging is er ruimte voor twee Euro-pallets. Je mag tot 840 kilo lading meenemen in de modellen met een brandstofmotor en tot 1.100 kilo trekken. Bij de elektrische versie wordt dat iets minder.

Ook voor bestuurder en passagier is voldoende ruimte. Het centrale 8-inch touchscreen met Sync4 werkt fijn en is overzichtelijk. Met fijne stoelen, allerlei comfortverhogende opties en tal van slimme opbergvakken is dit een fijn hulpmiddel voor de dagelijkse werkzaamheden. Het is dan ook niet voor niks dat Ford een goede toekomst ziet voor de personenversie, de Transit Tourneo. Dankzij zijn stoere uiterlijk is dit feitelijk een praktischer en minder duur alternatief voor de SUV.

Standaard is de Ford Transit Courier uitgerust met talloze rijhulpsystemen om het rijden veiliger te maken. Zo is elke versie voorzien van adaptive cruise control en verkeersbordherkenning. In december leverde dit een platinum-status op bij de EuroNCAP veiligheidstest, de hoogste mogelijke score. Zoals we van Ford gewend zijn, laten deze functies zich eenvoudig bedienen. Optioneel kun je de Transit Courier nog completer maken.

Eigen product
Hoewel Ford steeds vaker de samenwerking opzoekt met Volkswagen is de Transit Courier een geheel eigen product. Hij is ontwikkeld in samenwerking met Ford Otosan in Turkije, die we kennen van de Ford vrachtwagens. Samen met de Ford Puma wordt de Transit Courier gebouwd in Roemenië.

Door zijn gegroeide maten, slimme toepassingen en stoere uiterlijk is de Ford Transit Courier een serieuze bedrijfswagen geworden. Niet alleen biedt hij een behoorlijke laadruimte, maar hij smoelt ook nog eens goed. Zeker voor de kleine ondernemer, waarbij de bedrijfswagen een visitekaartje is, vormt de Transit Courier een interessante optie. De combinatie van een flinke laadruimte met het rijgedrag van een personenauto versterken dit. Fords kleinste bedrijfswagen, de nieuwe Ford Transit Courier, is zeker van geen kleintje vervaard.

DEEL HET