Deloitte: Meer dieselvrije trucks in Duitsland

De komende jaren zal het aantal trucks in Duitsland dat anders wordt aangedreven dan door een dieselmotor, flink toenemen, verwachten analisten van Deloitte. In 2026 zal hun aandeel een vijfde bedragen.

Sinds het begin van 2016 zijn er volgens Deloitte al 32.500 trucks op kenteken gezet met een alternatieve aandrijflijn. Daarbij valt op dat in de steden vooral hybride trucks veel gebruikt zullen worden, terwijl voor langere afstanden gas de meest aangewezen brandstof is. Deloitte verwacht dat in 2026 zo'n veertien procent van alle trucks in Duitsland met een alternatieve aandrijving zal zijn uitgerust.   Op dit moment is dat nog krap één procent.

Deloitte verwacht dat de kosten van een tractiebatterij voor trucks rond 2026 gehalveerd zal zijn ten opzichte van de huidige prijs. Elektrische tractie wordt daardoor een stuk goedkoper: van 220 euro per kilowattuur nu tot 104 kilowattuur over tien jaar. Naar rato van het batterijgewicht stijgt de capaciteit met zeventig procent.  Een forse meerprijs en batterijen met beperkte capaciteit zullen ertoe leiden dat de elektrisch aangedreven bedrijfswagen een marktaandeel in Duitsland zal hebben van zo'n vijf procent, verwacht Deloitte.

In het zware segment kan alleen gas als serieus te nemen alternatief worden gezien. Gastrucks zullen het merendeel uitmaken van de tien procent in dit segment dat met andere brandstof dan diesel zal rijden. Deloitte toont zich optimistisch over het netwerk van LNG-tanksations dat in aanbouw is en ziet LNG als een goed alternatief voor diesel de komende jaren.  

DEEL HET