Dual fuel

Eigenlijk zijn Dual Fuel trucks ook hybrides. Alleen maken ze gebruik van dezelfde motor, een dieselmotor, die twee brandstoffen gebruikt. Naast de traditionele dieselolie is dat ook samengeperst vloeibaar gas, LNG. Het gebruik van vloeibaar gas in het dieselproces maakt langere en zwaardere transporten mogelijk, een unieke eigenschap voor een truck waarvan een en dezelfde motor rijdt op twee brandstoffen.
Bovendien is deze truck 30–40% zuiniger, wat resulteert in zo´n 25% minder brandstofverbruik in vergelijking met traditionele voertuigen op gas. En, mocht er geen gas beschikbaar zijn, dan loopt de truck ook probleemloos op diesel.

Pioniers

Volvo en MAN pionieren met dit systeem. Beide merken hebben al trucks bij klanten rijden op de Nederlandse wegen. Volvo zet in op een dertien liter 460 pk dieselmotor. Dankzij deze motor is de efficiency in het energieverbruik met 30–40% toegenomen. Vergeleken met de Otto-motor is het brandstofverbruik verminderd met circa 25%. Door het methaan-dieselprincipe van Volvo kunnen zware dieselmotoren beter presteren op aardgas of biogas. Op een regionale of langeafstandsroute betekent dit maximaal 75% gas en 25% diesel. Omdat de basisdieselmotor geheel intact is, en dus geen ingrijpende wijzigingen heeft ondergaan, behoudt deze de oorspronkelijke zuinigheid, en kan de truck ook te allen tijde op alleen diesel rijden.
De veelzijdigheid van deze aandrijflijn is evident: MAN heeft een LZV rijden op Dual Fuel. Het milieuvoordeel is ook daar: de CO2 reductie bedraagt tien procent bij gebruik van aardgas (CNG en LNG) en zeventig procent bij het verstoken van bio-methaan. He moge duidelijk zijn dat de betrokken merken, en dat geldt ook bij gas trucks, streven naar het gebruik van biogas als brandstof. Met een Dual Fuel aandrijflijn haalt een vervoerder makkelijk Euro 5. Voor Euro 6 moeten ten aanzien van tal van parameters, zoals diagnose, extra maatregelen worden genomen. Op dit moment is er maar één merk dat hieraan werkt, en dat is Volvo.

DEEL HET