Duitse inspectie scherp op fraude met LNG- en CNG-tanks

In Duitsland hoef je geen tol te betalen met je vrachtwagen wanneer deze op gas rijdt. Dat heeft ertoe geleid dat sommige bedrijven een kleine tank monteren, op diesel rijden en op de papieren claimen dat ze een gastruck hebben. Daar komt de BAG, de Duitse inspectie, nu tegen in het geweer.

Volgens de BAG is een transportbedrijf betrapt op fraude met documenten die pretenderen dat er met een vrachtwagen wordt gereden op gas. Echter de inhoud van de gastank die is gemonteerd, bedraagt minder dan 300 liter.  Deze tankinhoud geldt volgens de BAG als minimum om voor vrijstelling van de maut in aanmerking te komen. De dienst waarschuwt om de termen ’homologatie’ en ‘type-goedkeuring’ niet door elkaar te halen.

Het betreffende transportbedrijf kreeg een naheffing van te betalen tolgelden en natuurlijk een boete. Als verweer hiertegen had de transporteur documenten naar de BAG gestuurd waaruit zou blijken dat de truck in kwestie gehomologeerd was als gastruck door het bedrijf dat de ombouw had uitgevoerd. Vanzelfsprekend deed de BAG daar navraag over bij deze leverancier, die zei dat dit niet het originele document betrof. Hierop spande de BAG een strafzaak aan.

DEEL HET