Duitsland geeft startschot voor netwerk van laadpalen

Volgens de Duitse overheid elektrificeert het wegtransport pas als er voldoende openbare laadpalen zijn. Daarom is het gestart met een groot project om een netwerk van 350 snelweglocaties met laadpalen te realiseren.

Samen met netbeheerders en het Ministerie van Energie- en Waterbeheer gaven de ministers van Verkeer en van Economie en Klimaatbescherming het startschot van het project, dat de naam Masterplan Ladeinfrastruktur II draagt. Onder het motto ‘power to the road’ wil de Duitse overheid een netwerk van 350 locaties waar vrachtwagens opgeladen kunnen worden. Deze moeten zich allemaal direct langs de snelweg bevinden.

De realisatie bestaat uit twee stappen, want voor er laadpalen geïnstalleerd kunnen worden, moeten eerst de netaansluitingen gereed zijn. Dit is een flinke uitdaging. Autobahn GmbH, de overheidsinstantie verantwoordelijk voor de Duitse snelwegen, is daarom gestart met het testen en implementeren van de benodigde technologie. Op de eerste 130 locaties is al opdracht gegeven tot aansluiting. Daar moeten de aansluitingen aan het eind van de zomer al gereed zijn.

“Met het truckontspanningsnetwerk lanceren we hier een echt mammoetproject. De order voor de aansluiting van het net is de eerste fundamentele stap. Op deze manier creëren we planningszekerheid voor de industrie- en transportbranche en stellen we nieuwe normen voor laadcapaciteit”, zegt federaal minister van Transport, Volker Wissing. “Duitsland toont opnieuw zijn voortrekkersrol voor toekomstgericht beleid voor oplaadinfrastructuur.”

DEEL HET