Eerste elektrische truck in het Westland voor Welvreugd

Een Volvo FMX Electric 6x2 kraanauto is de eerste elektrische vrachtwagen in het Westland. De vrachtauto voor Welvreugd doet hiermee volop mee aan de energietransitie.

Welvreugd legt kabels en leidingen aan, vertelt Aart Vreugdenhil, eigenaar van Welvreugd. “80% van het werk dat we doen heeft te maken met de energietransitie, zoals de aanleg van waterstofleidingen en infrastructuur voor warmtenetten en zonne-energie. We werken veel voor nutsbedrijven. Opdrachtgevers eisen dat je het werk zo duurzaam mogelijk doet. Bij aanbestedingen krijgt de partij die het werk met zo min mogelijk uitstoot kan doen het project gegund.”

Het bedrijf uit Maasland heeft al meerdere elektrische graaf- en boormachines. “Ik ben ervan overtuigd dat tussen nu en 10 jaar al het equipment is geëlektrificeerd of draait op alternatieve brandstoffen”, aldus Vreugdenhil. Nu komt daar een elektrische vrachtwagen bij. De FMX Electric is de eerste Volvo voor het bedrijf.

Heel Nederland
De 6x2 kraanauto met open laadbak wordt ingezet om accupakketten naar projecten te brengen, waar gewerkt wordt met elektrisch gereedschap. Op locatie worden deze gewisseld met de 22 tonmeter Hiab kraan, zodat de werkzaamheden altijd door kunnen gaan. In eerste instantie wordt de Volvo ingezet in een straal van 100 kilometer rond Maasland, maar de bedoeling is dat de truck later heel Nederland door gaat. Daarom is de Volvo ook voorzien van het maximum van zes accu’s.

De aanschaf van een elektrische truck past in het beleid van Welvreugd. Aart Vreugdenhil: “Investeren in duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Daarin hebben we al veel bereikt. Zo is ons kantoor sinds 2016 gasvrij en CO2-neutraal en hebben we inmiddels 1500 zonnepanelen op ons dak liggen. Onlangs hebben we een laadstation geopend bij onze vestiging in Maasland. Met ons eigen laadstation kunnen we (vracht)auto's en materieel voorzien van stroom die is opgewekt met onze zonnepanelen. In de toekomst gaan we mobiele accupakketten verhuren die op projecten kunnen dienen als stroomvoorziening. Ook is ons laadstation toegankelijk voor bedrijven die hun elektrisch materieel en vrachtwagens willen opladen.”

DEEL HET