Einde verruiming B-rijbewijs voor hybride

Geen verlenging vrijstelling B-Rijbewijs voor hybride 

Sinds vijf jaar mogen bestuurders met een B-rijbewijs met hybride voertuigen rijden met een maximum gewicht van 7,5 ton. Normaal gesproken is dat 3,5 ton maar voor elektrisch aangedreven- en zogenaamde ‘Plug-in’ hybride voertuigen werd die grens verruimd tot 7,5 ton. Dit vanwege het extra gewicht van de techniek aan boord met alle accu’s en dergelijke. Halverwege mei werd die regeling echter ineens herroepen door de minister. Een merkwaardige gang van zaken die verschillende ondernemers dupeert. 

De regeling werd vijf jaar geleden van kracht om de inzet van schone hybride- en elektrische voertuigen te stimuleren. Bij lichte distributie voertuigen die geschikt zijn voor het B- rijbewijs is het laadvermogen altijd al kritisch maar met hybride techniek aan boord zou dat nihil zijn. Door extra laadvermogen toe te staan werden ondernemers gestimuleerd tot de aanschaf van zo’n veel duurdere, maar schone en stille distributietruck. Aangezien chauffeurs met ‘groot’ C-rijbewijs schaars en duurder zijn was de verruiming van de rijbewijs eis een belangrijk argument om voor een dergelijk voertuig te kiezen. In de afgelopen vijf jaar hebben dan ook verschillende bedrijven geïnvesteerd in zo’n duurzaam voertuig.  

Daily Hybride 

Op 18 mei viel er echter ineens een brief in de bus van de RDW waarin werd gesteld dat de verruiming van de regels voor het B-Rijbewijs voor bestuurders een aflopende zaak is. Vanaf 1 januari 2016 moet de bestuurder een C-rijbewijs hebben. Voor de eigenaren van de hybride voertuigen zoals de Iveco Daily Hybride die Veldhuizen Wagenbouw levert betekent dit dat er extra onkosten gemaakt moeten worden. Of de chauffeur moet zijn groot rijbewijs halen, of de hybride techniek moet gedemonteerd worden. Dat is volgens Veldhuizen Wagenbouw mogelijk, maar ook dat  leidt tot extra kosten. Bovendien is het daarna niet meer mogelijk om met het nu nog zo duurzame voertuig nog ‘zero emission’ distributie te doen in de binnenstad. Daarmee beperken de negatieve effecten zich niet alleen tot de financiële situatie van de ondernemer. Ook het milieu betaalt hierdoor de prijs voor dit beleid. 

Orderportefeuile 

Veldhuizen Wagenbouw uit Groenekan ontwikkelde de Iveco Daily Hybride speciaal met het oog op de verruiming van de rijbewijs eisen. Er was namelijk behoefte aan een stille- en schone bestelwagen met voldoende laadvermogen. Iets wat mogelijk werd door de verruiming van de rijbewijs richtlijn. De ontwikkeling van de hybride techniek een forse investering met zich mee. ‘’Wij hebben geïnvesteerd in de techniek van de Daily Hybride met als basis de wetgeving met betrekking tot de verruiming van de rijbewijs eisen dergelijke voertuigen. Nu, vijf jaar later blijkt ineens dat er sprake was van een proef die nu beëindigd wordt. Dat bleek tot voor kort nergens uit en wij voelen ons dan ook stevig benadeeld. Tot nu toe hebben we 35 van deze voertuigen afgeleverd en de orderportefeuille omvat op dit moment nog zestien stuks. Voor onze klanten betekent het terugdraaien van de verruiming dat ze een enorme desinvestering gedaan hebben in duurzaamheid. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn’’ aldus Pieter Veldhuizen, directeur van Veldhuizen Wagenbouw. 

Overgangsregeling 

Veldhuizen bepleit dan ook een overgangsregeling voor de betreffende kentekens. Bovendien zou er een regeling moeten komen voor de voertuigen die inmiddels verkocht, maar nog niet afgeleverd zijn. Veldhuizen: ,,Wij hebben onze ontwikkelingskosten voor dit duurzame concept nog niet eens terugverdiend en ook onze klanten worden door dit zwalkende duurzaamheidsbeleid benadeeld. We mogen toch op zijn minst verwachten dat de nu gekentekende en inmiddels verkochte voertuigen gedurende hun normale afschrijvingsperiode gebruikt kunnen worden zoals dat oorspronkelijk de bedoeling was. Het lijkt ons dat daar een nette regeling voor moet komen waardoor wij onze verkochte voertuigen nog dit jaar kunnen kentekenen om ze vervolgens in een redelijke termijn jaar af te kunnen schrijven. Dat is alles wat ik op dit moment verlang voor mijn bedrijf en mijn klanten’’ aldus Pieter Veldhuizen.  

Geen overgangsregeling 

De RAI Vereniging, TLN, EVO, Bovag en CarrosserieNL hebben inmiddels in een gezamenlijke brief Minister Schulz van Haegen geïnformeerd over de problematiek rond de beëindiging van de vrijstellingsregeling. Zij hebben de minister concreet gevraagd naar de  volgende punten: 

-Uitstel van de einddatum van de huidige regeling 

-Invoering van nieuwe vrijstellingsregeling om voertuigen met alternatieve brandstoffen te stimuleren en die geschikt is voor bestuurders met een B-Rijbewijs 

-Oude en nieuwe regeling die qua datum op elkaar aansluiten 

-Overgangsregeling voor bestaande voertuigen 

Het ministerie heeft hierop geantwoord dat de einddatum van de huidige regeling verschoven wordt naar 1 januari 2016. Ook komt er vrijwel zeker een nieuwe vrijstellingsregeling voor rijbewijs-C voor gebruik van elektrische vrachtauto’s voor stadsdistributie. De grens voor die vrijstelling zal echter worden bijgesteld van de huidige 7,5 ton naar 4250 kg. De huidige generatie hybride voertuigen zoals de Daily Hybride van Veldhuizen Wagenbouw kan daar dus geen gebruik van maken. Een verzoek om een redelijke overgangsregeling is door IenM helaas afgewezen. Een verdere verlenging dan 1 januari zit er volgens hen niet in. De Rai Vereniging en de collega-brancheorganisaties onderzoeken nu welke opties er nog zijn om toch tot een langere overgangsregeling te komen.

Klik hier voor de homepage van de RAI vereniging

 

DEEL HET