Elektrisch

Elektrische trucks zijn nog een zeldzaamheid in Nederland, maar dat zal zeker veranderen. Door tal van fabrikanten en instanties wordt Nederland gezien als de ideale proeftuin voor elektrische mobiliteit. Het land is dicht bevolkt, overwegend vlak, met een mild klimaat en met een stedelijke agglomeratie, de Randstad, die miljoenen inwoners telt waar in het algemeen korte afstanden worden gereden. Toyota schermt ermee dat een gemiddelde autorit in Nederland 17 kilometer lang is. Ruim voldoende 0m straks een plug-in hybride auto, met een elektrische actieradius van zo’n twintig kilometer, riant bestaansrecht te geven op het Nederlandse wegennet.

Elektrische stadstrucks

Hoe zit het met de trucks? In Amsterdam rijden er enkele, en de actieradius van een stadsdistributietruck bedraagt ongeveer honderd kilometer. Een rit duurt een hele dag en dan dient er weer opgeladen worden, vaak meerdere uren in de nacht. Het is nog niet voor iedereen duidelijk, maar elektrisch vervoer zal, ook wanneer de techniek van tractiebatterijen sterk verbetert, en daar hoeven we geen moment aan te twijfelen, een kwestie blijven van vervoer over de korte afstand. In hoeverre die batterijtechniek verbetert, kan de redactie van deze site precies uitleggen. Het is daarbij denkbaar dat deze trucks hun hybride broertjes daar waar het kan zullen vervangen.

Productie

Voorlopig echter hebben we het te doen met speciale trucks voor korte afstanden. De truck industrie neemt hierin nog bijna geen initiatieven. Alleen Renault levert een chassis-cabine op een GVW van 3,5 ton, in feite een zware bestelauto dus, met elektrische tractie. Andere merken werken met een specialist, zoals MAN, dat de E-TGL bij een Nederlands bedrijf laat bouwen, maar dan spreken we wel meteen over een chassis van rond de twaalf ton GVW met een laadvermogen dat er niet om liegt. Andere truckmerken zien er nog geen brood in om zelf een elektrisch aangedreven truck(serie) in productie te nemen. Wanneer de batterijprestaties en -betrouwbaarheid verder verbeteren, zal dat vast en zeker veranderen, het eerst in de gewichtssegmenten tot een ton of twaalf.

DEEL HET