Elektrische logistiek voor onderdelen elektrische auto's

De Duitse logistieke dienstverlener Elflein levert sinds kort onderdelen voor de elektrisch aangedreven BMW's i3 en de hybride i8 met behulp van een elektrisch aangedreven Terberg trekker.

Er is een verschil tussen zeggen en doen, maar Elflein, Terberg en BMW hebben woord gehouden: de aanvoer aan onderdelen voor elektrisch aangedreven auto's van BMW gebeurt nu met een elektrisch aangedreven trekker. Dat is heel wat, want het gaat hierbij vaak om treingewichten tot 40 ton. Het is onmogelijk om zulke gewichten over langere afstanden met elektrotractie te vervoeren.

De elektrotrekker van Terberg pendelt over een afstand van vijf kilometer tussen het logistieke centrum van BMW en de fabriek in Leipzig. Voor het opladen van de Terberg trekker wordt uitsluitend duurzaam gewonnen energie gebruikt. Zou een dieselgestookte truck dit karwei moeten doen, dan stoot die 21 ton CO2 per jaar uit.  Een flink milieuvoordeel dus, waar een forse investering in zo'n Terberg truck tegenover staat. De Terberg heeft een actieradius van 80 kilometer, wat erop neer komt dat hij met opgeladen batterijen een hele dag zonder te laden zijn werk kan doen. 

DEEL HET