EU maakt bezwaar tegen Duitse mautvrijstelling, hoofdrol voor Daimler

De Europese Commissie zou volgens het Duitse Handelsblatt een bezwaarschrift in Berlijn hebben ingediend tegen de Duitse mautvrijstelling voor LNG-trucks. Daardoor hoeven trucks die op deze brandstof rijden geen tol te betalen, wat zo’n 15 cent per kilometer scheelt. De Duitse regeling zou in strijd zijn met de nog geldende wet op het eurovignet, zelfs in Duitsland, waar allang geen eurovignet meer gebruikt wordt.

De kwestie speelt op het moment dat in Duitsland het ene LNG-tankstation na het andere wordt geopend, èn op het moment dat truckfabrikant Daimler een elektrische truck onthult die waterstof als energiedrager heeft.

Tot een miljard

Betrokkenen denken dat mautvrijstelling voor LNG-trucks in Duitsland, alsmede een aanschafkorting van 10.000 euro, uiteindelijk tot voordelen voor de transportsector oplevert van tussen de 800 miljoen en een miljard euro, afhankelijk van het aantal aangeschafte truck op LNG. En dat aantal loopt snel op. Sinds de invoering van de mautvrijstelling, is de afzet van zulke trucks met zeker 70% gestegen. Bij trekkers verviervoudigde de afzet, zeggen Duitse bronnen. Dit, terwijl in Duitsland de spoorlobby, de milieubeweging en truckfabrikant Daimler zich fel tegen de regeling opgesteld hebben. Sinds afgelopen mei alleen al zijn in Duitsland 1300 LNG-trucks geregistreerd, die tolvrij mogen rondrijden.

Rol Daimler

Opvallend in het hele verhaal is de rol van Daimler, de bouwer van Mercedes trucks. Deze fabrikant keert zich nadrukkelijk tegen de gang van zaken rond LNG en zeker tegen de mautvrijstelling. Overigens is Daimler aandeelhouder van het bedrijf dat de Duitse tol uitvoert, een saillant detail. In deze periode waarin de IAA gehouden zou worden, onthulde Daimler een truck die van waterstof gebruik maakt om elektromotoren aan te drijven. Deze truck zou in 2023 in productie moeten gaan en een actieradius hebben van duizend kilometer. Volgens Daimler-topman Martin Daum zijn de Europese klimaatdoelen alleen te bereiken met een uitvoerige elektrificering van het Europese vrachtwagenpark en alles wat daarbij komt kijken. Van de Duitse regering ontving Daimler overigens een subsidie van 17 miljoen om dit project te realiseren. Dit verklaart de aanwezigheid van de Duitse verkeersminister bij de onthulling. Daimler-topman Daum hoopt dat in 2030 een derde van de totale kilometers die vrachtwagens in Europa afleggen, dat elektrisch doen. 

DEEL HET