EU subsidieert platooning

Nederland krijgt dit jaar €97 miljoen subsidie uit Brussel voor infrastructuurprojecten, zo meldt het Ministerie. Rijkswaterstaat krijgt €11,6 miljoen voor nieuwe grensoverschrijdende projecten waarbij innovatieve verkeerstechnieken worden ingezet om het verkeer vlotter over de snelwegen te laten rijden, het zogenaamde platooning. Hierbij rijden vrachtwagens kort achter elkaar en elektronisch gekoppeld op de internationale corridors.   

De ruim €11 miljoen van Europa voor testen met innovatieve verkeerstechnieken wordt ingezet op wegen waarover veel transport plaatsvindt, bijvoorbeeld de snelweg tussen Rotterdam en Wenen. Trucks die via wifi en het mobiele 4G-netwerk met elkaar verbonden zijn gaan dicht op elkaar rijden. De voorste truck bepaalt de snelheid en de route, de volgende trucks volgen op korte afstand. Hierdoor komt er ruimte vrij op de weg. Bovendien remmen alle trucks tegelijk, waardoor schokbewegingen worden voorkomen. Dit moet zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer. Met truck platooning kan tot tien procent brandstof worden bespaard.

Europa ondersteunt verder nieuwe projecten voor wegenbouw, voor verbetering en uitbreiding van het spoornetwerk en voor verbetering van de luchtverkeersleiding. 

DEEL HET