Euro 6

Sinds 1990 hebben we een spectaculaire teruggang van de uitstoot van schadelijk uitlaatgas gezien onder dwang van de Euro uitlaatgasnormen. In 2013 wordt de Euro 6 norm van kracht voor nieuw gebouwde voertuigen. De stap van Euro 5 naar Euro 6 is op het oog een kleine, maar het is een vele miljarden vergende investering voor fabrikanten om die norm te halen. Naarmate de eisen strenger worden, wordt het ook steeds moeilijker om de vereiste reductie te bereiken. We zien hier al de brug ontstaan naar andere brandstofvormen zoals gas, waarmee met gemak Euro 6 gehaald kan worden.

Aanbod

Scania was de eerste die Euro 6 aanbood, al in de eerste helft van 2011. Mercedes volgde snel en het valt op dat andere merken vooral geen haast maken. Hier zien we een bij-effect van de economische crisis: die heeft de truckmerken flink laten schrikken en nu jongleren directies van truckmerken op het instabiele koord van een onzekere markt en een torenhoge investering voorafgaand aan een compleet nieuwe generatie Euro 6 motoren. Behalve de motoren, moeten in veel gevallen ook de cabines gewijzigd worden, wat nog duurder is. Een kenmerk van een Euro 6 trucks is dat deze vanwege alle nieuwe techniek een stuk zwaarder is dan een vergelijkbaar Euro 5 exemplaar. Mercedes-Benz heeft intussen de nieuwe Actros op de markt gebracht, deels met Euro 6 techniek, zoals bijgaande foto laat zien.

Nieuwe generatie

Op www.iepieleaks.nl is de komende nieuwe Volvo generatie te zien en het staat vast dat ook DAF en MAN met Euro 6 nieuws komen. Iveco is naar eigen zeggen de enige die Euro 6 weet te halen met enkel SCR techniek, dus met Adblue en dus geen EGR of uitlaatgasrecirculatie. Dat is een opmerkelijke prestatie.

Wat volgt er na Euro6? Niemand die het weet, maar het lijkt erop dat CO2 de voornaamste rol gaat spelen. Of dit daadwerkelijk het geval zal zijn is niet bekend. Er leeft bij gemeenten twijfel aan de luchtkwaliteit, zelfs wanneer de CO2 uitstoot beperkt zou zijn. Zorgen zijn er om stikstofoxide en hoe vergezocht dit ook lijkt, met alternatieve aandrijvingen verdwijnen deze zorgen geheel of grotendeels. Andermaal eenr eden om aan te nemen dat voor de langere afstanden dieselmotoren voorlopig het enige betaalbare alternatief zijn. Maar op kortere afstanden gaat er veel veranderen. Een tijdpad voor invoering van een Euro 7 norm is er niet.

DEEL HET