Euro-6 DAF rangeertruck voor Nap

Rangeren is typisch een klusje waar over het algemeen de oudste- en meest vervuilende trucks voor worden ingezet. Zo niet bij Nap Internationaal Transport in Ede. Dit bedrijf zet een nieuwe Euro-6 DAF CF truck in als rangeervoertuig. 

In nauwe samenwerking met A30 Trucks en van
Van Tilburg-Bastianen T.T.S. bedacht Nap Transport een uniek voertuig. Gebruik makend van standaard componenten, en die toe te passen op het door DAF aangepaste CF chassis ontstond een pneumatisch-hefsysteem voor wissellaadbakken. Het systeem werkt veel sneller dan soorgelijke constructies en dat werkt hoogst efficient.   

Het basisvoertuig is een DAF CF 290 FA 4x2 bakwagen met de 10,8 liter PACCAR MX-11 motor. Nap Transport verzorgt met dit voertuig niet alleen eigen werk maar doet ook de rangeeractiviteiten van wisselbakken, aanhangwagens en opleggers op het terrein van DPD in Veenendaal.   

De nieuwe investering van Arjan Nap had als uitgangspunten de snelheid van het opnemen van wissellaadbakken, souplesse en comfort tijdens het rangeren en een verlaging van de operationele kosten. De DAF CF is voorzien van luchtvering op voor- en achteras met een maximale veerweg. Verder is de truck voorzien van een Allison automaat voor het rangeerwerk.

Het luchtveersysteem van de DAF in combinatie met de hefinrichting van het hefplateau maken dat de verschillende hoogtes van de wisselbakken die in gebruik zijn bij DPD ‘opgepakt’ en zonder het inklappen van de steunpoten verplaatst kunnen worden. 

De snelheid van de pneumatische hefinrichting wordt verkregen door gebruik te maken van een extra compressor, grote ‘voorraad’ luchtketels en grote luchtbalgen. Het opnemen van wissellaadbakken verloopt hierdoor veel sneller dan met een hydraulische hefinrichting. Positionering en stabiliteit van het plateau tijdens het heffen en rijden vindt plaats door het speciaal ontwikkelde geleidesysteem wijze waarop het plateau op het chassis is bevestigd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEEL HET