Europees akkoord over uitfaseren dieselvrachtwagens

De Europese raad en het Europees Parlement zijn het eens geworden over doelen voor het reduceren van CO2-uitstoot door vrachtwagens.

Hoewel de doelen nog niet helemaal definitief zijn, verschaffen ze wel meer duidelijkheid aan vrachtwagenfabrikanten over de toekomst. Het zal niet verbazen dat de Europese Unie een flinke reductie van CO2-uitstoot voor ogen heeft. Met de nieuwe overeenkomst maakt Europa duidelijk dat de toekomst van het wegtransport zero-emissie is.

Vastgesteld is dat de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe vrachtwagens in 2030 45% gereduceerd moet zijn. In 2035 bedraagt dit percentage 65% en in 2040 90%. Voor bussen zijn de regels strenger: zij moeten al in 2030 een reductie van 90% bereiken en totaal emissieloos zijn in 2035. Toch zijn de doelen iets minder strikt dan door de Europese Commissie voorgesteld.

Alle vrachtwagens
De doelen die nu zijn gesteld door Europa gelden voor alle vrachtwagens, ook kleinere. Ook speciale voertuigen vallen er onder, van vuilniswagens en cementmixers tot brandweerwagens en legervoertuigen. Om deze reden is het doel voor 2040 ook niet op 100% gesteld: verwacht wordt dat nog niet alle voertuigen tegen die tijd volledig emissieloos kunnen zijn.

Opvallend is ook dat ook een definitie voor e-trailers is opgenomen in het document. De Europese Unie verwacht dat deze ook onderdeel gaan worden van het pad naar zero-emissie. Ook voertuigen die achteraf worden omgebouwd naar elektrisch zijn meegenomen.

De overeenkomst wordt nu ter beoordeling naar de vertegenwoordigers van de verschillende lidstaten gestuurd voor goedkeuring. Als iedereen akkoord is, wordt de overeenkomst officieel bekrachtigd en gaan de nieuwe regels gelden.

DEEL HET