Europees Parlement: rijbewijs B toegestaan voor elektrische bestelbus

Het Europees Parlement heeft nieuwe regels voor het rijbewijs vastgesteld. Hierbij is ruimte om een B-rijbewijs toe te staan voor een elektrische bestelbus tot 4250 kilo.

Zoals je weet, is er een hele soap gaande over het B-rijbewijs voor elektrische busjes. Vanwege de zware accu’s aan boord wegen deze namelijk meer dan gewone bestelbussen. In grote delen van Europa geldt daarom een gedoogregeling, die stelt dat je voor een elektrische bestelbus tot 4250 kilo slechts een B-rijbewijs nodig hebt. Normaal ligt die grens bij 3500 kilo.

Nederland wil echter af van die gedoogregeling: het Openbaar Ministerie wilde de regeling slechts verlengen tot 1 juli van dit jaar. Na die datum zou dus een C- of C1-rijbewijs verplicht zijn. Voor veel ondernemers was dit reden om de aankoop van een elektrische bestelbus uit te stellen. Belangenorganisaties schreeuwden moord en brand. Nu lijkt er schot in de zaak te komen, nu vanuit Europa nieuwe regels komen.

Hoe nu verder?
Het Europese Parlement heeft nu ingestemd met een nieuwe rijbewijsrichtlijn. Hierin zijn talloze veranderingen vastgelegd, onder andere over eisen voor rij-examens en de geldigheid van het rijbewijs. Er is echter ook een uitzondering vastgelegd voor het benodigde rijbewijs voor een elektrische bestelbus. In de nieuwe richtlijn staat dat voor een elektrische bestelbus tot 4250 kilo slechts een B-rijbewijs nodig is.

Goed nieuws, maar we zijn er nog niet. De Europese richtlijn moet nog omgezet worden naar Nederlandse regels. Dat is een uitdaging, want we zitten nog steeds zonder functioneel kabinet. Hopelijk zien de heren en dames politici de urgentie van deze kwestie in. In juli verloopt namelijk de gedoogregeling. Als men niet wil dat een groot deel van de elektrische bestelbussen in Nederland aan de kant wordt gezet, dan moet men zorgen dat er voor die tijd nieuwe regels zijn ingevoerd. De goedkeuring in het Europees Parlement is in ieder geval een eerste stap.

DEEL HET