Fiat Ducato CNG: de stille kracht

Fiat is pionier op het gebied van aardgastechnologie. Meestal zien we die techniek bij de kleinere modellen. Maar nu is ook de Ducato te verkrijgen met een CNG motor, die keurig 100kW/136pk levert. Springt de motor ook zuinig om met gas?

 Fiat hecht ook grote waarde aan een gezond marktaandeel in het bestelautosegment. Met het huidige aanbod voertuigen, heeft Fiat dit keurig op orde. Met de kleine Fiorino, de wat grotere Doblò en met dit type Ducato  heeft Fiat een dijk van een eigen gezicht op de bestelautomarkt, met een prima reputatie. Er is intussen ook een pick-up. Met name de drie liter dieselmotoren van Fiat staan als krachtig en degelijk bekend. De Ducato zelf is een bestelauto waarop nauwelijks meer iets aan te merken valt. Chauffeurs voelen zich op hun gemak vanwege een prima zicht rondom, hierbij geholpen door prima spiegels en groothoekspiegels. De bediening van de Ducato is eenvoudig en de chauffeur heeft alles makkelijk onder controle. Dat geldt zeker ook voor de zesbak. De gasversie heeft met 350 Newtonmeter een keurig koppel, dat niet onder doet voor de dieselvarianten. 

Minder vermogen

Geldt al dit moois ook voor de Ducato op aardgas? Gelukkig: voor het overgrote deel wel. Wat opvalt is dat de gasmotor erg rustig loopt. De display in het dashboard is aan de kleine kant, maar wel prima afleesbaar verder. De Ducato heeft de gastanks onder de bodem, dus voor het zwaartepunt komt dit goed uit. Deze Ducato op CNG is een net antwoord op de vraag van gemeentelijke overheden om de uitstoot van CO2, maar vooral van NOx te reduceren. Als alle opgegeven waarden kloppen, dan ligt die laatste waarde tot twintig procent lager dan bij een diesel.

Tanken

Het tanken van de gastanks, die een inhoud hebben van 220 liter, wat neerkomt op 37 kg aardgas, is niet moeilijk. Er zijn om te beginnen heel wat van zulke CNG-tankpunten in ons land en de handelingen zijn logisch. Toch een paar kanttekeningen. Het tanken zelf duurt lang. Tijdens de testweek bleken op twee adressen waar we aardgas wilden tanken, geen pompfaciliteit te zijn. Dat schiet niet op en dwingt tot omrijden. En dat geeft meer uitstoot, afgezien van andere bezorg-ongemakken waarvoor de Ducato bedoeld is. Dan het verbruik. Dat kwam op z'n best uit op 1 kg per 11,5 kilometer. Nu is die kilogram weer discutabel, maar het bleek wel een werkbare eenheid. Een kilogram CNG heeft een volume van bijna acht liter, maar het hangt af van druk en temperatuur. Daar komt bij dat aardgas een calorische waarde heeft die veel lager ligt dan diesel. Daar staat de veel lagere CO2 uitstoot tegenover. Op die manie rekenend, komt de Fiat in de buurt van een bestelauto die 1 op 11 rijdt met een dieselmotor. Dat is niet slecht, maar ook niet bijzonder. Het gaat er vooral om, dat deze Fiat een nuttig stuk gereedschap is om bezorgingswerk mee te doen binnen stedelijke milieuzones.  Het is beslist een feit dat berijders van deze bestelauto daarbij geen concessies hoeven te doen aan het rijcomfort. Maar tankbeurten moeten zorgvuldig gepland worden.  

 Tim de Jong

Gegevens Fiat Ducato CNG   L3H2 3.0 136 pk Euro 6

massa rijklaar: 2475 kg  GVW: 3500 kg

DEEL HET