Fiat onthult de elektrische Ducato

Fiat Professional heeft ‘de Dag van de Aarde’ afgewacht om in het veertigste jaar van zijn bestaan de elektrisch aangedreven Fiat E-Ducato te onthullen.  De E-Ducato biedt volgens Fiat een actieradius tot maximaal 370 kilometer, 5 jaar geprogrammeerd onderhoud, 5 jaar autogarantie en tot 10 jaar garantie op de batterij. De vanaf-prijs bedraagt €51.900.

De accu’s zijn onder de vloer geplaatst. Hierdoor blijven laadmogelijkheden volgens Fiat intact die varieren van 10 tot 17 m3 in volume en bijna 2 ton gewicht. Andere voor de hand liggende voordelen zijn de optimale gewichtsverdeling en het verlaagde zwaartepunt om het rijgedrag van het voertuig onder alle beladingsomstandigheden te verbeteren.

De E-Ducato kan prestaties leveren die vergelijkbaar zijn met die van dieselversies, zegt Fiat. Dit dankzij een elektromotor met een maximumkoppel van 280 NM die tot 90 kW vermogen levert (ongeveer 122 pk) en een acceleratie mogelijk maakt van 0-50 km/u in 5 seconden. De E-Ducato is uitgerust met een reeks modulaire oplossingen, uitgaande van 2 verschillende accupakketten (47 kWh en 79 kWh, best-in-class wat betreft geïnstalleerd elektrisch vermogen) en 4 soorten oplaadmodi. Met het accupakket van 47 kWh kan de E-Ducato tot 170 km afleggen in de gecombineerde WLTP-cyclus en tot 235 km in de stadscyclus. Met het accupakket van 79 kWh nemen de afstanden toe tot 280 km in de gecombineerde WLTP-cyclus, wat overeenkomt met 370 km in de stadscyclus. Het duurt niet langer dan een half uur om voldoende op te laden om 100 km te rijden met de optionele DC snellader. Vermeldenswaard is dat de accu's 10 jaar garantie hebben, wat overeenkomt met meer dan twee levenscycli, aldus Fiat.

Opladen

Er zijn drie verschillende AC-laders beschikbaar (6.7, 11 en 22 kW - de laatste komt later beschikbaar). Voor alle versies is optioneel DC-snelladen mogelijk. Het assortiment omvat bestelwagenversies van 10 tot 17 m3, chassis-cabinevoertuigen in 4 verschillende lengtes en personenvervoer (beschikbaar op een later tijdstip). Standaard wordt de nieuwe E-Ducato geleverd met 8 jaar of 160.000 km garantie op het 47 kWh-accupakket, of 10 jaar/220.000 km op de 79 kWh-variant.

Het is volgens Fiat al snel ook financieel interessant om voor de E-Ducato te kiezen. Om maar een voorbeeld te geven: de E-Ducato biedt in de praktijk een brandstofbesparing van ongeveer € 15.000 op een vergelijkbare dieselversie die 150.000 km aflegt, met onderhoudskosten die meer dan 40% lager zijn dan die van een bedrijfswagen met vergelijkbare afmetingen.

PRO-FIT by e-Ducato app

Specifiek voor wagenparkbeheerders en ondernemers die meer te weten willen komen over de nieuwe elektrische versie van de Ducato, hebben Fiat Professional en Stellantis e-Mobility een functionele webtool gecreëerd. “Pro Fit by E-Ducato” is een gratis webtool en nadat u uw wagenpark in de webtool heeft aangemaakt, kan eenvoudig de vereiste informatie ingevoerd worden: kilometerstand, type route, werkdagen en weken, gemiddeld laadvermogen, gebruiksmix, gebruikstemperatuur en de beschikbare oplaadpunten. De configuratietool kan zelfs worden gebruikt met real-world gegevens die via de app zijn verzameld. Deze nieuwe functie stelt wagenparkbeheerders van lichte bedrijfsvoertuigen ook in staat het gebruik van een volledig elektrisch wagenpark te simuleren, zegt Fiat.

Samenwerking DHL

Fiat zegt dat het al in een vroeg stadium is gaan samenwerken in dit project met hun klant DHL. Deze pakjesbezorger heeft een vloot van 14.500 voertuigen, waarvan het merendeel bestelauto’s betreft. DHL wil dat in 2030 60% van die vloot volledig elektrisch rijdt. Van belang is dat een elektrische bestelauto een actieradius moet halen van 200 kilometer, zegt DHL.

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten