Fiat verbetert aandrijflijn Ducato

Europese eisen zetten Fiat aan tot het verbeteren van de aandrijflijn van de Fiat Ducato. Komend najaar is de grote besteller van Fiat leverbaar met en Euro 6D motor en een nieuwe, 9-traps automaat. Volgend jaar komt er een elektrisch aangedreven Ducato.

Fiat biedt bij de Ducato keuze uit de 2,3 liter dieselmotor in varianten van 120, 140 en 180 pk. Uiteraard zijn die alle een stukje sterker geworden. Fiat biedt verder een drie liter CNG-motor aan voor de Ducato.

Nieuw is een 9-traps automatische transmissie die een koppelomvormer heeft. Waarschijnlijk is deze transmissie afkomstig van ZF. Bestuurders kunnen kiezen uit drie verschillende rijprogramma's: Normaal, Eco - voor een soepeler acceleratie en een speciale schakelstrategie om een zo laag mogelijk brandstofverbruik te realiseren - en Power, dat een snelle motor- en transmissierespons biedt voor optimale prestaties, zelfs onder zware omstandigheden.

Er zijn twee bedieningsstanden: de D-stand (Drive, rijden) en de Autostick-stand. In de D-stand kiest en schakelt de besturingsmodule de versnellingen volautomatisch, waarbij onder andere rekening wordt gehouden met de rijsnelheid, belasting en helling. De Autostick-stand is bedoeld voor situaties waarin de transmissie zeer veelvuldig schakelt en voor bijzonder uitdagende omstandigheden, zoals het rijden op steile hellingen. In deze stand kan de bestuurder een lagere versnelling vasthouden om meer koppel tot zijn beschikking te hebben zonder risico op oververhitting. Deze speciale stand wordt geactiveerd door het transmissiekeuzehendel naar links te verplaatsen, waarna semi-handmatig schakelen mogelijk is door de hendel naar voren of achteren te bewegen.

EcoPack

De Ducato van 160 en 180 pk worden standaard geleverd met EcoPack. Vanaf september geldt dat ook voor de andere vermogens. Dit pakket bestaat uit een Start&Stop-systeem, een slimme dynamo, een elektronisch gestuurde brandstofpomp voor een grotere brandstofzuinigheid, plus een ECO-schakelaar die de bestuurder kan inschakelen om zo zuinig mogelijk te rijden. Hiermee kunnen de totale bedrijfskosten, van oudsher al laag bij de Ducato en alle andere Fiat Professional-modellen, verder worden verlaagd.

Volgend jaar komt de Ducato met een elektrische aandrijving op de markt. Details daarvan hebben we nog niet.  

 

DEEL HET