Ford gaat samenwerken met Quantron voor waterstoftrucks

Het Duitse Quantron en Ford Trucks hebben een overeenkomst getekend om samen vrachtwagens op waterstof te ontwikkelen. Hierbij levert Ford de F-Max vrachtwagens en Quantron de fuel cell technologie.

Quantron, uit het Duitse Augsburg, is nog vrij onbekend. Het bedrijf heeft echter grootse plannen met bedrijfswagens op elektriciteit en waterstof. Er rijden er al zo’n 200 rond in Europa, de meeste elektrisch. Op dit moment heeft het bedrijf ook een aantal bestelbussen op waterstof rijden voor Ikea in Oostenrijk. Deze busjes zijn op basis van de Iveco Daily.

Het bedrijf test momenteel echter ook met een waterstofvrachtwagen op basis van de MAN TGX. Hierbij verwijdert Quantron de dieselmotor in zijn geheel en vervangt deze door een elektromotor, fuel cell en waterstoftanks. Hierbij gaat men verder dan andere ombouwers, want heel het chassis wordt leeg gemaakt. Er komen dus geen waterstoftanks achter de cabine, zoals we bij anderen zien.

Nu is er dus een overeenkomst getekend met Ford Trucks. Vanaf volgend jaar bouwt Quantron dus Ford vrachtwagens, op basis van de F-Max, om naar waterstof. Beide bedrijven hopen dat door de samenwerking waterstof een serieus alternatief wordt bij zware vrachtwagens. Hoewel waterstof vaak als duurzame oplossing voor internationaal vrachtverkeer wordt gezien, zijn experts kritisch en neemt de aandacht ervoor af.

 

 

DEEL HET