Ford komt met nieuwe Raptor-versie van de Ranger

Ford komt met een nieuwe versie van de rauwste versie van hun Ranger-pick-up, de Raptor. Hij is volgens Ford gemaakt om de woestijn, de bergen en alles daar tussenin te trotseren.

De Ranger Raptor is de ultieme prestatiegerichte Ford Ranger. Daarbij is niet alleen gekeken naar prestaties op de weg maar ook in het terrein, voor rijders die het echt zware off-roadwerk ambiëren. De Raptor is voorzien van slimme technologie die de nog sterkere nieuwe techniek aanstuurt. Daardoor verenigt de auto volgens Ford  pure, rauwe kracht met precisietechniek en is het volgens Ford de meest geavanceerde Ranger ooit. De nieuwe Raptor is de eerste variant van de nieuwste generatie van het Ranger-gamma die in Europa wordt geïntroduceerd.

Veel vermogen

Liefhebbers van motorvermogen worden op hun wenken bediend met de eveneens nieuwe 3.0-liter EcoBoost V6-twin-turbo benzinemotor. Die is door Ford Performance ontwikkeld waardoor de motor een vermogen levert van 211 kW (288 pk) en een koppel heeft van 491 Nm. De bekende 2.0-liter twin-turbo dieselmotor van het huidige model is overigens vanaf 2023 eveneens leverbaar in de nieuwe Ranger Raptor.

Nieuwe wielophanging

Voor een sportieve terreinauto als de Ranger Raptor is een krachtig onderstel essentieel en daarom hebben de ingenieurs van Ford de wielophanging compleet opnieuw ontworpen. De bovenste en onderste wieldraagarmen van aluminium, de lange veerwegen voor zowel de voor- als de achterwielophanging en het Watt-link stangenstelsel voor de achterwielophanging, zijn allemaal ontwikkeld met het oog op extra controle en beheersbaarheid op hoge snelheden in het terrein. Verder valt bij de vierwielaandrijving een elektronisch geregelde tweetraps-tussenbak op. Deze bak werkt samen met de sperdifferentiëlen bij voor- en achteras.

Trail Control, rijmodi

De nieuwe Ranger Raptor is ook voorzien van Trail Control™. Een soort cruisecontrol voor in het terrein. De bestuurder kan eenvoudig een snelheid tot 32 km/u instellen, waarna de auto het versnellen en vertragen zelf regelt terwijl de bestuurder zich kan concentreren op het sturen in moeilijk terrein. De berijder kan kiezen uit wel zeven rijprogramma’s, waar we ongetwijfeld nog op terug komen.

De Ranger Raptor komt komende zomer naar ons land en Ford Nederland zegt dat de pick-up naar grijs-kenteken kan worden omgebouwd. De prijzen beginnen bij 52.350 euro.

DEEL HET