Ford Transit verslaat Mercedes-AMG GT3 op circuit

Raceauto of bestelbus: wat is sneller? Onlangs bleek de Ford Transit SuperVan 4.2 de snelste. Maar dit is dan ook niet zomaar een bestelbus.

Vorige week brak coureur Jules Gougon het ronderecord op Mount Panorama Circuit in Australië tijdens de beroemde Bathurst 12 Hours. Dit deed hij in een Mercedes-AMG GT3 raceauto. Helaas voor Jules werd zijn record dit weekend alweer verbroken. Door een Ford Transit.

Nou ja, een Ford Transit is de SuperVan 4.2 vooral in vorm. Het ziet er uit als een bestelbus, maar eigenlijk is het een raceauto. Ford heeft een traditie om een supersnelle versie van de Transit te bouwen: de eerste SuperVan werd als grap gebouwd in 1971. Toen kwamen het chassis en de motor nog van de Ford GT40.

Snelste bedrijfswagen
De vierde generatie van de Ford Transit SuperVan is volledig elektrisch. Met drie elektrische motoren aan boord zet de Ford Transit SuperVan 4.2 maar liefst 1400 pk op de weg. De motoren zijn gekoppeld aan een 50 kWh accu, die volledig vloeistofgekoeld is. Volgens Ford is de SuperVan 4.2 perfect om nieuwe technieken uit te proberen, die uiteindelijk hun weg vinden naar de gewone bedrijfswagens van Ford.

Op het circuit in Australië brak de SuperVan 4.2 niet alleen het record van Gougon, maar hij was ook de snelste elektrische auto ooit op het circuit, alsook de snelste bedrijfswagen. Om het record te breken, moest coureur Romain Dumas de Ford over de 300 km/u drijven. Dumas was erg te spreken over zijn nieuwe record: “Niemand heeft ooit eerder een voertuig als de SuperVan 4.2 om Mount Panorama Circuit gereden. En al helemaal niet zo snel als dit!”

DEEL HET