Ford Trucks test volop met waterstofmotor

Ook Ford Trucks is hard in de weer met een verbrandingsmotor op waterstof. Onlangs startte het de nieuwe H2 Ecotorq motor met meerdere cilinders voor de eerste keer.

Al eerder testte Ford Trucks al een ééncilinder versie van de H2-Ecotorq, een verbrandingsmotor op waterstof. Deze kon men toen al laten draaien. Nu is dit ook gelukt met deze motor met meerdere cilinders. De motor is geheel door Ford Otosan, de fabrikant van Ford Trucks, in eigen huis ontwikkeld. De motoren, versnellingsbakken en assen van Ford Trucks zijn allemaal door het bedrijf zelf geproduceerd. Onlangs vestigde Ford Trucks zich ook officieel in Nederland, met F-Trucks als importeur.

Vorig jaar toonde Ford Trucks al een prototype van de H2 Ecotorq. Dit was toen een 14,5-liter zes-in-lijn met vonkontsteking. Hiermee zou Ford een vermogen halen van zo’n 500 pk, oftewel vergelijkbaar met de 12,7 liter Ecotorq dieselmotor die Ford Trucks nu in de F-Max bouwt. In 2040 wil Ford Trucks alleen nog maar emissieloze vrachtwagens aanbieden. Volgend jaar wordt een elektrische F-Max verwacht. Naar verwachting zal de waterstof verbrandingsmotor niet lang op zich laten wachten.

DEEL HET