GLS test Hyundai Xcient waterstoftruck

Een bijzondere vrachtwagen van pakketdienst GLS doet zijn rondjes in Duitsland: sinds eind vorig jaar test het bedrijf een Hyundai Xcient Fuel Cell.

Volgens GLS is waterstof een perfecte manier om transport over de lange afstand te verduurzamen. “Naast het groeiende aantal elektrische voertuigen in het lokale vervoer, waarmee we elke dag onze percelen op de laatste kilometer afleveren, wordt het langeafstandsvervoer met innovaties en pilotprojecten steeds meer de focus”, aldus Holger Immen, Chief Compliance and Sustainability Officer van de GLS Group.

Voor de test huurt GLS via dochteronderneming Recht Logistik een Hyundai Xcient Fuel Cell van hylane. Als eerste in serie geproduceerde waterstofvrachtwagen is dit geen vreemde keuze. Ook supermarktketen Edeka heeft een proef lopen met deze vrachtwagen. De bakwagen kan tot 31 kilo waterstof meenemen in tanks achter de cabine. De fuel cell zet deze op in elektriciteit, waardoor de Xcient volledig elektrisch rijdt. Omdat hij hierbij nauwelijks geluid maakt en alleen zuiver water uitstoot, kan hij zelfs ‘s nachts in de stad worden ingezet.

Nadelen zijn er ook: er zijn maar twee tankstations in de buurt van Keulen en Bonn waar de vrachtwagen waterstof kan tanken. Dit vergt een goede planning. Het tanken zelf kost slechts een kwartiertje, waarna de Hyundai weer zo’n 380 kilometer kan rijden. Er passen zo’n 1.300 pakketjes in de laadbak. Ondertussen heeft de waterstofvrachtwagen al zo’n 8.500 kilometer gereden, oftewel zo’n 50.000 pakketjes vervoerd. De Hyundai Xcient Fuel Cell van GLS wordt zowel voor lijndienst als voor stadsritten ingezet.

DEEL HET