Goupil G4 elektrische compacte Fransoos

De Goupil G4 is een volledig elektrische gekentekende bestelauto met een laadvermogen van 1200 kilo, een actieradius van maximaal 135 kilometer en een breedte van slechts 120 centimeter! Een bijzonder compact voertuig dus, en gezien de maximale snelheid uitsluitend geschikt voor de binnenstad. De Goupil rijdt namelijk maximaal 50 kilometer per uur.

Ondanks die beperkte snelheid is er wel gewoon een B rijbewijs nodig voor de Goupil. Het Franse bestellertje wordt in ons land verkocht door Van Blitterswijk in Moordrecht. Een bedrijf wat van huis uit doet in park- en tuinmachines. Wouter van Blitterswijk: ,,We zochten naar een compact, elektrisch voertuig voor onze klanten. Met name recreatieparken, maar ook gemeentes en hoveniers hadden daar belangstelling voor. We hebben toen een aantal voertuigen geprobeerd, onder andere uit China en Italië. Uiteindelijk kwamen we bij het Franse Goupil uit waar we vonden wat we zochten. Een betrouwbare producent die meedenkt en die voertuigen bouwt waar we hier wat mee kunnen. Er zijn nu twee modellen, de G4 met een breedte van 120 cm en de G4 die 147 cm breed is. Beide zijn bijzonder compact, en combineren dat met een hoog laadvermogen van 1200 kilo’’.

Van Blitterswijk levert verschillende accupaketten, van lood-zuur accu’s tot Lithium accu’s. Deze worden, afhankelijk van de toepassing aanbevolen. De maximale actieradius is 135 kilometer, en dat is voor stadsdistributie riant veel. Het opladen kan overigens gewoon aan het lichtnet.

De voertuigen worden als chassis-cabine geleverd vanuit Frankrijk. De Goupil is leverbaar met een grote verscheidenheid aan opbouwen, van bladzuigers tot kippers. In ons land is de meest voorkomende vorm die van het PicNic distributie model. Dat is een gesloten laadbak met rolzeilen en achterdeuren. In het centrale magazijn worden de voertuigen van achteren beladen waarna de chauffeur de pakketten vanaf de zijkanten kan lossen. De online- supermarkt PicNic heeft inmiddels al een kleine 700 van deze voertuigen op de weg in Nederland en dat aantal lijkt nog behoorlijk door te groeien. Van Blitterswijk heeft dan ook een complete, landelijk dekkende serviceorganisatie opgetuigd voor de Goupil voertuigen.

We worden in de gelegenheid gesteld om even een korte proefrit te maken met een Goupil G4 in PicNic configuratie. De uiterst compacte cabine blijkt toch plaats te bieden aan twee forse kerels, maar dan moet de rit niet te lang duren. Normaal gesproken rijdt er uiteraard maar één persoon in de Goupil, en eerlijk is eerlijk, dat gaat heel best. Het zicht rondom is uitstekend en de bediening is bijzonder eenvoudig. Op het dashboard geeft een meter aan hoeveel stroom er nog aan boord is. Aardig is dat de accu steeds weer een beetje wordt opgeladen als er geremd wordt.

Hoewel de Goupil heel erg smal is rijdt het eigenlijk gewoon heel goed. Het verwachte wankele gevoel in bochten blijft dan ook achterwege. Eigenlijk rijdt het gewoon prima, maar die beperkte snelheid van 50 km per uur is er natuurlijk niet voor niks. Onze eerste kennismaking was in ieder geval een positieve. De Goupil voelt goed aan, oogt bijzonder degelijk en rijdt gewoon prima!

Iep van der Meer            

DEEL HET