Groot rijbewijs nodig voor elektrische bestelbus

Een grote tegenslag voor de verduurzaming van Nederland: demissionair minister Harbers van Infrastructuur maakte gisteren bekend dat bestuurders van een elektrische bestelbus van meer dan 3.500 kilo toch een groot rijbewijs nodig hebben.

Dankzij de zware accu’s zijn elektrische bestelbussen een stuk zwaarder dan die op diesel. Dit gaat ten koste van het laadvermogen, wat natuurlijk niet handig is. Daarom is er nu een gedoogregeling: een bestelwagen mag maximaal 4,250 kilo wegen en bestuurd worden door iemand met alleen een B-rijbewijs. Het Openbaar Ministerie wil deze regeling echter maar verlengen tot 1 juli 2024.

Groot tekort

“Het Openbaar Ministerie frustreert de zero-emissie logistiek,” aldus een gezamenlijke verklaring van tien brancheorganisaties. Onder andere TLN, BOVAG, Koninklijke RAI en evofenedex hebben geen goed woord over voor de gang van zaken. Zij vrezen dat de overgang naar elektrische bestelbussen hierdoor volledig tot stilstand komt. Een slechte zaak, aangezien de invoering van milieuzones op de stoep staat.

De meeste bestuurders van bestelbussen, of het nu pakketbezorgers of loodgieters zijn, hebben op dit moment geen groot rijbewijs (C of C1). Werkgevers kampen nu al met een groot tekort aan medewerkers zonder deze extra eis. Het opleiden van medewerkers kost veel geld en het is de vraag of rijscholen de vraag aankunnen. Bovendien gaan mensen na het behalen van een groot rijbewijs liever een vrachtwagen rijden, en niet in een bestelbus.

Aan de ketting

De aankondiging van het OM bezorgd veel bedrijven ernstige kopzorgen. DHL bijvoorbeeld heeft 40 miljoen Euro geïnvesteerd in elektrische bestelbussen, maar moet deze nu misschien werkloos aan de kant zetten. Het bedrijf leidt wel mensen op voor een groot rijbewijs, maar met als doel ze op een vrachtwagen te zetten. Roelof Hofman, COO bij DHL, is duidelijk gefrustreerd: “De overheid die ons eerst opriep deze investering te doen, legt diezelfde bussen nu de facto aan de ketting.”

Met de aankondiging stopt de overheid feitelijk de energietransitie bij bestelbussen. Bedrijven klaagden al langer over het korte-termijnbeleid van de overheid. Als er geen duidelijkheid is over de toekomst, gaan bedrijven niet investeren in dure elektrische bestelbussen. Het is nog vreemder als je bedenkt dat er een Europese richtlijn aankomt die rijbewijs B tot 4.250 kilo wél toestaat. Deze richtlijn zou over een jaar over vier moeten ingaan. Als de huidige beslissing van het Rijk iets laat zien, dan is het dat ondernemers maar beter kunnen wachten met investeren.

 

 

DEEL HET