H2 Roadtrip strandt in Italië

In april vertrokken Els en André Molengraaf in een aangepaste Ford pick-up met eigengebouwde caravan op een rondreis door Europa. Hun doel: bewijzen dat het mogelijk is op waterstof door heel Europa kunt reizen. Dit doel is niet behaald: de eindbestemming van de H2Roadtrip moest in Italië worden aangepast.

Tot aan Italië ging alles goed. Na vertrek in Noorwegen reed het paar langs de volledige kust van Europa naar het zuiden. Via Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Portugal werd Italië bereikt. Het tanken van waterstof was soms een uitdaging. Het lukte niet elke keer, maar gelukkig kon de Ford F150 Lightning ook aan een laadpaal. Onderweg kreeg de H2Roadtrip veel aandacht van ingeschakelde media en bedrijven. Het doel van de tocht was echter een rondreis door Europa met Turkije als eindbestemming.

Deze bestemming bleek helaas een brug te ver. Of eigenlijk: een veerboot te ver. Na Italië zouden André en Els de oversteek maken naar Griekenland om vervolgens naar Turkije te rijden. Dit bleek onmogelijk. Vanaf mei dit jaar worden elektrische voertuigen en voertuigen voorzien van waterstoftanks niet meer toegelaten op veerboten tussen Italië en Griekenland. André en Els besloten daarop de H2Roadtrip om te gooien en via Zwitserland en Frankrijk weer terug te keren naar Nederland. Uiteindelijk hebben ze ruim 15.000 kilometer door Europa gereden en zien ze de H2Roadtrip als een succes.

Onbereikbaar
Het beoogde doel van de H2Roadtrip werd dus niet behaald: bewijzen dat het mogelijk is op waterstof door heel Europa te reizen. Zelfs voor elektrische auto’s, waarvan er ondertussen al heel wat rijden, is het niet mogelijk de veerboot in Zuid-Europa te pakken. Ook voertuigen met waterstoftanks, dus zowel met een fuel cell als met een waterstof-verbrandingsmotor, komen de boot niet op. Dit soort maatregelen staat ook de elektrificatie van het wegtransport in de weg. Als je met je vrachtwagen niet de veerboot op mag, dan zijn bestemmingen in Scandinavië, Groot-Brittannië en Zuidoost-Europa onbereikbaar.

Overigens is het niet zo dat alle veerboten elektrische voertuigen weren: het ligt aan de maatschappij die ze exploiteert. Van Italië naar Griekenland is het echter niet mogelijk met zo’n voertuig de oversteek te maken. Op zich is het verbieden van elektrische en waterstof-voertuigen op een veerboot geen vreemde gedachte. De brand op de Freemantle Highway in de Waddenzee laat zien wat er kan gebeuren. Er is geen bewijs dat elektrische voertuigen eerder in brand vliegen dan die op benzine of diesel, maar als het gebeurt, zijn de gevolgen enorm.

DEEL HET