Handige website controleert of je wagenpark ZE-zone in mag

Op verschillende websites van de overheid kun je per voertuig controleren of deze een ZE-zone in mag. Bij een grote vloot is dat veel werk. Nu is er een handige website waar je deze check voor heel het wagenpark tegelijk kan doen.

Vanaf 1 januari 2025, dus over een maand of elf, voeren 30 gemeenten in Nederland een zero-emissie (ZE) zone in. Dit betekent dat je vanaf dat moment niet met elke bestelbus of vrachtwagen het centrum in mag. Dankzij uitzonderingsregels en overgangsregelingen is niet altijd direct duidelijk of een voertuig wel of geen toegang heeft tot een ZE-zone, en tot wanneer. Dit kun je opzoeken, maar tot nu toe slechts voor één kenteken tegelijk.

Heel wagenpark tegelijk
Nu is er echter een website, www.ze-scan.nl, waar je voor het hele wagenpark tegelijk deze controle kunt doen. Door een lijst met kentekens te uploaden, krijg je in een overzicht te zien welke voertuigen uit je vloot wel en niet de ZE-zones in mogen. In het geval van een uitzonderingsregel krijg je zelfs te zien tot wanneer deze geldt. Bovendien maakt de website ook een scan voor je, die je vertelt hoe jouw wagenpark scoort op het gebied van duurzaamheid.

Om de ZE-scan te kunnen gebruiken, moet je je eenmalig registreren op de website. Verder heb je alleen een lijst met kentekens nodig. De ZE-scan is een particulier initiatief: de website is dus niet van de overheid. Alle gegevens komen uit openbaar beschikbare databases, onder andere van de RDW. Hoewel het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat niet zelf achter de website zit, heeft deze wel uitgebreid getest en vastgesteld dat de resultaten kloppen.

DEEL HET