Heijmans legt volledig elektrisch asfaltwegen aan

Een primeur in het Amstelpark in Amsterdam: voor het eerst is hier volledig emissieloos het asfalt vervangen. Bouwbedrijf Heijmans zette voor de klus alleen elektrisch materieel in.

Dit ging een stuk verder dan alleen elektrische vrachtwagens. Ook de asfaltspreidmachine, kleefwagen en zelfs de wals waren volledig elektrisch. Heijmans heeft de machines speciaal aangeschaft om de transitie naar duurzaam bouwen te versnellen. Met name de asfaltspreidmachine is bijzonder: dit is de eerste in zijn soort in de wereld. Hij is geproduceerd door het Duitse Dynapac, die ook de elektrische wals leverde. De kleefwagen is een elektrische Volvo FE met Burtec opbouw.

Heijmans streeft naar een emissieloze bouwplaats. Dit past in de strategie van het bedrijf om in 2030 volledig zonder uitstoot te werken. Om dit te kunnen halen, moet Heijmans flink investeren in elektrisch bouwmaterieel. Op dit moment heeft Heijmans al zo’n vijftig stuks elektrisch materieel. Vaak zijn dit machines die vroeger een dieselmotor hadden, maar zijn omgebouwd naar elektrisch. Langzaamaan komen de machines echter met een elektrische aandrijving uit de fabriek, zoals de nu gebruikte asfaltspreidmachine.

Andere planning
“Net zoals bouwbedrijven staan ook fabrikanten van bouwmaterieel aan de vooravond van een grote transitie,” weet senior inkoper Peter Schellekens van Heijmans. “Veel aanbieders willen graag de overstap naar elektrisch maken, alleen is de afzetmarkt daarvoor nog te klein. De vraag naar elektrisch bouwmaterieel komt nu hoofdzakelijk uit Noorwegen en Nederland. Dat is niet genoeg om een hele productielijn om te bouwen. Dynapac is die uitdaging wel aangegaan en levert nu als eerste goed geteste, volledig elektrische asfalteermachines.”

Na een gewenningsperiode zullen de elektrische machines breed ingezet worden, vooral in stedelijk gebied. Peter Schellekens: “We zijn ruim honderd jaar gewend om met dieselmachines te werken, maar elektrisch asfalteren vraagt om een andere planning. We moeten anders omgaan met energiebeheer en oplaadcycli. Bij een elektrische graafmachine kun je tussen de werkzaamheden door wel een pauze inlassen om de accu bij te laden. Bij asfalteren is dat niet mogelijk, dat is een continuproces.”

DEEL HET