Honderd miljoen voor Nikola in een week

Start-up Nikola, dat sinds enkele jaren werkt aan een spectaculaire elektrische truck die waterstof gebruikt, heeft wederom 100 miljoen dollar los gekregen van investeerders. Daarvoor had het bedrijf maar een week nodig. Op korte termijn verwacht Nikola nog eens zo'n bedrag binnen te halen.

De truckbouwer verwacht de eerste waterstoftruck 'binnen enkele maanden' op de weg te brengen, voor uitgebreide testritten. Kenmerk van deze truck is het absurd hoge vermogen van zo'n duizend pk en de actieradius van 1600 kilometer. Nikola biedt transportbedrijven een leasecontract waarbij inbegrepen is de beschikbaarheid van een nog te bouwen netwerk van waterstof tankstations.

Er is volgens betrokkenen groot vertrouwen in de plannen van Nikola, die worden geschraagd door een order van de grote bierbrouwer Anheuser Busch, dat 800 waterstoftrucks wil gaan inzetten. De eerste Nikola trucks worden in 2020 op de weg verwacht.

Nikola heeft met een Noors bedrijf een overeenkomst over de bouw van waterstof tankstations. Eerder sloot Nikola deals met toeleveranciers Wabco (remsystemen), Meritor (wielophanging) en Mahle (warmteregeling). In Phoenix verrijst een nieuw hoofdkwartier met een eigen testlocatie. 

DEEL HET