Huuskes bespaart flink dankzij vol-elektrische koeling

Op weg naar CO2-vrij transport zetten Huuskes, Firgoblock en AddVolt een nieuwe stap in het schoner, veiliger en efficiënter maken van de koudeketen. Vorig jaar is het bedrijf begonnen met het uitrusten van haar vrachtwagens met het AddVolt Plug-in Electric Systeem om in combinatie met een Frigoblock koelmachine het gekoelde transport van voedsel voor zorginstellingen, ziekenhuizen en bedrijfsrestaurants te optimaliseren.

Bij het bezorgen van gekoelde goederen is er meestal één probleem: als een levering op de plaats van bestemming aankomt, wordt de motor van het voertuig uitgezet, waardoor ook de elektrische koelunit niet meer werkt. Als in plaats daarvan de motor van het voertuig blijft draaien, worden  uitstoot en geluid van de voertuigmotor een extra belasting voor de buurt en het milieu. Dit kan worden voorkomen met de technologie van AddVolt. Door het volledig elektrische Plug-in systeem van AddVolt te gebruiken, blijft de temperatuur in de laadruimte constant, ook wanneer de motor van het voertuig is uitgeschakeld. Het AddVolt systeem levert elektriciteit aan de koelunit wanneer de motor van het voertuig is uitgeschakeld. Op deze manier kan Huuskes de koelketen gesloten houden, de dieselkosten verlagen en emissies en lawaai tijdens de distributiestops elimineren. Het AddVolt systeem kan volgens betrokkenen bij elk distributiecentrum worden opgeladen door het voertuig aan te sluiten op het elektriciteitsnet. In dit geval, omdat het distributiecentrum van Huuskes is uitgerust met zonnepanelen, kunnen de lithium-ion accu's van AddVolt's Plug-in Electric worden opgeladen met zonne-energie, waardoor de koeling nog duurzamer wordt.

Digitale Platform My AddVolt

Huuskes maakt ook gebruik van het digitale platform My AddVolt voor alle voertuigen die zijn uitgerust met AddVolt systemen. My Addvolt biedt toegang tot realtime gegevens, zoals informatie over de prestaties van het wagenpark, en garantieverlenging tot vijf jaar op de batterijmodules van de Addvolt Plugin-systemen. Dit maakt monitoring van de koudeketen altijd en overal mogelijk, aldus betrokkenen. Het eerste AddVolt-systeem werd in het voorjaar van 2020 op een vrachtwagen van Huuskes gemonteerd om een Frigoblock-koelmachine van stroom te voorzien. Wat begon met een enkel systeem werd al snel uitgebreid: vier Huuskes trucks zijn in 2020 uitgerust met het AddVolt systeem met een Frigoblock FK13 MT koelmachine. In februari 2021 zijn hier nog eens twee voertuigen bij gekomen, en in september 2021 zullen er nog 2 voertuigen geleverd worden De machines zijn geïnstalleerd door AddVolt's Nederlandse partner Groot RMO Techniek.

Zes ton CO2

Door over te stappen op volledig elektrische koeling, worden niet alleen de totale bedrijfskosten geminimaliseerd, maar ook de gevolgen voor het milieu: van juni tot december bespaarde Huuskes meer dan zes ton CO₂-uitstoot en ongeveer 2400 liter diesel per vrachtwagen. "Het partnerschap met AddVolt helpt mee aan onze inzet om milieuvriendelijke voertuigen te gebruiken, in navolging van de 2050 klimaatneutraliteitsdoelstelling van de Europese Unie. Door het AddVolt Plug-in Electric systeem te gebruiken, zijn we zelfvoorzienend. We hoeven geen gebruik te maken van de faciliteiten van onze klanten, en de motor van de vrachtwagen hoeft niet te draaien. Op deze manier beperken we CO2-uitstoot en leveren we een flinke bijdrage aan het milieu,” aldus Huuskes.  

 

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Huuskes bespaart flink dankzij vol-elektrische koeling