Hybride

In de afgelopen twee jaar zijn mondjesmaat de eerste trucks met een hybride aandrijflijn op de weg gekomen. ‘Hybride’ is een moeilijk woord voor ‘dubbel’, want dat is waar het om gaat, om dubbele aandrijving. In dit geval aandrijving door een elektromotor en/of een dieselmotor. Meestal start de hybride elektrisch, rijdt dan enkele kilometers op elektrische tractie om dan de dieselmotor te starten en zo de weg te vervolgen. Wanneer de diesel gestart is, levert de elektromotor ook nog steeds vermogen aan de aandrijflijn.

Tussenstap

De hybride technologie moet worden gezien als een tussenstap. Nu tractiebatterijen nog beperkte capaciteiten hebben en ze relatief duur en zwaar zijn, moet er een ‘ouderwetse’ verbrandingsmotor aan te pas komen om toch tot een redelijke actieradius te komen. In stedelijke gebieden zijn hybrides onmiskenbaar in het voordeel. Op dit moment bieden enkele fabrikanten een hybride voertuigen aan en er rijden er al enkele op Nederlandse wegen. Geen van deze trucks is gekocht voor lange afstanden. Maar ze zijn nuttig in stedelijk gebied waar geluidsoverlast voorkomen moet worden en waar de uitstoot zwaar telt.

Zware hybride trucks

Mercedes begint met het uitzetten van serie hybride trucks bij klanten, Volvo heeft er al enkele op de weg. Opvallend hier zijn de gewichtsverschillen. Volvo en Renault durven wel een drie asser aan met een GVW van 26 ton. DAF en Mercedes houden het bij trucks met een GVW van een ton of twaalf. In hoeverre we kunnen rekenen op nog zwaardere hybrides van andere merken is helemaal niet duidelijk. Dit heeft weer te maken met de razendsnelle ontwikkeling van de batterijtechniek. Daarbij worden tractiebatterijen ook stapsgewijs goedkoper. En natuurlijk lichter en sterker. Maar hoe dan ook, de inzet blijft beperkt tot stedelijke agglomeraties.

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten