Hyundai als rijdend stopcontact

 

Onderzoekers van de TU Delft zijn er in geslaagd om een werkend stopcontact te monteren op een Hyundai ix35 Fuel Cell, de elektrische auto die op waterstof rijdt.

De onderzoekers hebben hiermee gezorgd dat de zero-emission Hyundai ix35 Fuel Cell nu een energiecentrale op wielen is. Dit is een Europese primeur.

Energie uit waterstofauto grote stap voorwaarts
De onderzoeksgroep Future Energy Systems van professor Ad van Wijk van de TU Delft doet onderzoek naar verschillende geïntegreerde systeemtoepassingen van brandstofcellen, zoals in het programma Car as Power Plant. ‘De installatie van het stopcontact als elektriciteitsuitgang is een grote stap voorwaarts in een toekomst waarin waterstofauto’s een bijdrage leveren aan schone mobiliteit en duurzame energievoorziening’, zegt Frank Meijer, hoofd van de afdeling Waterstof Elektrische Mobiliteit van Hyundai. ‘Waterstofauto’s produceren elektriciteit, warmte en schoon water, wat kan worden gebruikt in huizen, scholen en kantoren. Wij zijn er trots op dat dergelijke energie geleverd kan worden door de Hyundai ix35 Fuel Cell.’

Elektriciteit voor tien huizen
De Hyundai ix35 Fuel Cell kan nu 10 kW vermogen leveren. Dat is genoeg om gemiddeld tien huizen te voorzien in hun elektriciteitsgebruik. De auto is in staat elektriciteit te leveren aan het elektriciteitsnet of direct aan een woning, bijvoorbeeld als aanvulling op zonne- en windenergie. Deze toepassingen worden in de volgende fase onderzocht en getest.

Eerste commercieel inzetbare waterstofauto ter wereld
De Hyundai ix35 Fuel Cell is de eerste commercieel inzetbare waterstofauto ter wereld. Momenteel rijden er meer dan 250 Hyundai-waterstofauto’s in Europa, verdeeld over dertien landen. Dat is meer dan alle waterstofauto’s van alle andere fabrikanten bij elkaar. In Nederland zijn 25 Hyundai’s ix35 Fuel Cell op kenteken gezet. Hyundai verwacht dit aantal ruimschoots te overtreffen in 2016.

 

DEEL HET