Hyundai werkt met Arrival aan elektrische bedrijfswagens

Hyundai wil in 2025 tot de drie grootste fabrikanten van batterij-elektrische en waterstof-elektrische auto’s behoren. Daarvoor werkt het Zuid Koreaanse merk nu samen met de Britse start-up Arrival. Hyundai neemt Arrival behoorlijk serieus. Met het partnerschap is een investering van 100 miljoen euro gemoeid.

De samenwerking maakt de ontwikkeling mogelijk van concurrerend geprijsde kleine en middelgrote elektrische bestelwagens, voor onder meer on-demand chauffeursservicediensten en shuttlediensten. Daarvoor heeft Arrival een schaalbaar elektrisch platform ontwikkeld waarop onder meer Purpose Built Vehicles (PBV) gebouwd kunnen worden. Eerder deze maand presenteerde Hyundai al deze interpretatie van slimme mobiliteitsoplossingen op de technologiebeurs CES 2020 in Las Vegas. 


Op het hoofdkantoor van Hyundai in Seoul kwamen Albert Biermann, president en head of research & development bij Hyundai en Denis Sverdlovsk, CEO van Arrival, overeen om te investeren in de gezamenlijke ontwikkeling van elektrische voertuigen.  

Groeimarkt

"Door de steeds strengere milieuwetgeving zal de markt van milieuvriendelijke voertuigen in Europa snel groeien", zegt Biermann. "Door de gezamenlijke ontwikkeling van elektrische bedrijfsvoertuigen met Arrival zijn we in staat concurrentievoordeel te behalen en geleidelijk ons leiderschap in de wereldwijde milieuvriendelijke voertuigmarkt te vestigen." Arrival-CEO Sverdlovsk voegt daaraan toe: "Arrival introduceert een nieuwe, baanbrekende productcategorie: Generation 2.0 elektrische voertuigen."


Arrival is opgericht in 2015 en heeft productievestigingen en R&D-centra in de VS, Duitsland, Singapore, Rusland en het Verenigd Koninkrijk. De kracht van het bedrijf ligt in het modulaire voertuigplatform. Het gaat daarbij om een innovatieve bodemplaat die als basis dient voor een batterijpakket, elektromotor en aandrijflijncomponenten. Dit modulaire platform is schaalbaar voor meerdere soorten voertuigen. Met de toepassing van de innovatieve bodemsectie kan de ontwikkeling van elektrische voertuigen worden versneld. Op dit moment voert Arrival pilots uit met meerdere logistieke bedrijven in Europa, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestelwagens die met deze technologie zijn vervaardigd.
Met de snelle wereldwijde groei van online winkelen neemt ook het aantal lichte bedrijfsauto’s in stedelijke gebieden toe. Naarmate de milieuregelgeving strenger wordt, zal de vraag naar ecovriendelijke bedrijfsvoertuigen toenemen. Vanaf 2021 hanteert de EU nog strengere regels omtrent voertuigemissies. Fabrikanten mogen dan gemiddeld niet meer dan 95 gram CO2 per kilometer uitstoten.

Vrachtwagens

Het partnerschap met Arrival stelt Hyundai in staat versneld batterij-elektrische en waterstof-elektrische (bedrijfs)voertuigen te leveren voor de Europese markt. Om die strategie verder te ondersteunen, richtte Hyundai onlangs Hyundai Hydrogen Mobility (HHM) op; een joint-venture van Hyundai en het Zwitserse waterstofenergiebedrijf H2 Energy. Het doel is om tegen 2025 zo’n 1.600 waterstof-elektrische vrachtwagens op de weg te hebben in Europa.
Om de positie in de snel groeiende wereldwijde EV-markt te versterken, onderzoekt Hyundai samenwerkingsverbanden met verschillende bedrijven. Zo investeert Hyundai ook in Ionity, het grootste oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen in Europa én werkt men samen met Rimac, een Kroatisch bedrijf met kennis van elektrisch aangedreven high-performance auto’s.
 

DEEL HET