Hyzon truck voor DB Schenker

DB Schenker heeft de primeur voor Duitsland met de eerste waterstof- elektrische truck van Hyzon. Het is de eerste truck van dit merk die in Duitsland is goedgekeurd. Intussen schiet het met de Nederlandse orders niet op.

Het gaat bij DB Schenker om een omgebouwde DAF CF truck met brandstofcel techniek, waarbij waterstof wordt omgezet in stroom. De elektrische truck rijdt vervolgens op die stroom. De trekker van DB Schenker is goed voor een GVW van 40 ton en heeft een actieradius van 400 km op een tankbeurt.

Tot zover het goede nieuws van Hyzon, want met de Nederlandse orders schiet het niet op. Jan Bakker Transport en Millenaar Van Schaik bestelden ieder tien exemplaren maar die rijden tot op de dag van vandaag niet. Een half jaar geleden was de feestelijke onthulling van de eerste drie van die trucks bij Jan Bakker, maar na de feestelijkheden werden die per dieplader terug gereden naar de fabriek.

De beide transportbedrijven hullen zich in stilzwijgen en bij Hyzon in Winschoten wil men niet ingaan op onze telefonische vragen. Wel heeft Millenaar Van Schaik inmiddels 19 elektrische Volvo trucks aangeschaft om aan de duurzaamheids eisen van de opdrachtgevers te kunnen voldoen. 

Op dit moment rijdt Baas Transport uit Blijham al wel met een waterstof- elektrische truck, maar dat is een Holthausen truck. Holthausen trok zich vorig jaar terug uit Hyzon en daarbij werd deze truck meegenomen naar Holthausen, aangezien dat vanaf het begin een Holthausen klant was. Bij de scheiding tussen Hyzon en Holthausen werd afgesproken dat het merk Hyzon dan van de truck af moest, maar het kentekenregister vermeldt wel nog steeds die naam.

DEEL HET