In 2022 alleen nog Euro 6 in milieuzone

In alle milieuzones in Nederland zijn vanaf 1 januari 2022 uitsluitend vrachtauto’s met minimaal emissieklasse 6 toegestaan. Dit is in lijn met de afspraken die in 2019 zijn gemaakt over één landelijk systeem voor milieuzones.

Een stad die op 1 januari 2022 een milieuzone invoert is Haarlem. Dieselvrachtwagens mogen ook in die stad alleen nog in de milieuzone rijden als ze voldoen aan emissieklasse 6. Zo wil de gemeente zorgen voor schonere lucht voor inwoners van Haarlem, minder uitstoot en een kleiner negatief effect op het klimaat. De wens is om in 2025 de milieuzone aan te scherpen tot een nul-emissiezone voor emissievrije vracht- en bestelwagens.

Zero emissie

Vanaf 2025 hebben gemeenten ook de mogelijkheid een zero-emissie zone voor bedrijfs- en vrachtauto’s in te stellen. Ook dit is lijn met de landelijke regelgeving, vastgelegd in de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek die begin 2021 is gepubliceerd. Klik hier voor een actueel overzicht van de vele steden die nu nog geen milieuzone hebben, maar die al hebben aangekondigd dat ze in 2025 een zero-emissie zone willen.

DEEL HET