Is de Gemini G1 dan de truck van de toekomst?

De omschakeling van diesel naar alternatieve aandrijvingen bij vrachtwagens zet de deur wagenwijd open voor nieuwe bedrijven, die allemaal zo hun eigen idee hebben over het transport van de toekomst. Eén daar van is Gemini, die een goede toekomst ziet voor zijn truck op waterstof.

Het Amerikaanse Gemini werd pas in december 2021 opgericht en is vernoemd naar de Gemini 5, de ruimtemissie uit 1965 die een recordtijd in de ruimte verbleef dankzij innovatieve fuel cells. Het bedrijf Gemini concentreert zich op het zware wegtransport, omdat hier volgens de oprichters veel milieuwinst te behalen is.

Elektrisch, maar anders

In de zomer van 2022 presenteerde Gemini zijn eerste vrachtwagen: de Gemini G1. Deze Amerikaanse vrachtwagen van de zwaarste categorie (class 8) valt op door zijn moderne uiterlijk. Hierbij hebben ze waarschijnlijk erg goed naar de Tesla Semi gekeken, want daar lijkt hij sterk op. Toch is deze vrachtwagen heel anders dan de Tesla: hij rijdt dan wel elektrisch, maar er zit geen enorm accupakket onder.

De Gemini G1 rijdt op waterstof, dat via een fuel cell omgezet wordt naar elektriciteit. Dit heeft meerdere voordelen. Sowieso heb je maar een kleine accu nodig, want je maakt zelf je eigen elektriciteit. Je profiteert wel van alle voordelen van elektrisch rijden. Waterstof is ook heel eenvoudig te tanken: volgens Gemini zitten de tanks binnen 20 minuten weer helemaal vol.

Vloeibare waterstof

De Gemini maakt dan ook gebruikt van vloeibare waterstof. Dit is anders dan bij de meeste waterstofvoertuigen, die waterstof als gas tanken. Volgens Gemini heeft vloeibare waterstof meerdere voordelen: zo staat het niet onder druk en is het dus veiliger te vervoeren. Bovendien ben je niet afhankelijk van ronde tankjes om het op te slaan. De Gemini G1 heeft dan ook een vrij traditionele lay-out aan het chassis, waarbij de dieseltanks feitelijk één-op-één vervangen zijn door waterstoftanks. Gemini is overigens niet de enige die deze voorkeur heeft: ook Merceds-Benz gelooft in vloeibare waterstof.

Al met al telt voor de transportondernemer maar één ding: hoe ver rijdt hij? Gemini stelt dat de G1 een bereik heeft van wel 1.600 kilometer op één tankbeurt. Dit komt door zijn relatief lage gewicht en zijn goede aerodynamica. Gemini geeft helaas geen cijfers, maar door het ontbreken van een zwaar accupakket en ook een zware brandstofmotor zou het gewicht van de G1 verrassend laag kunnen zijn. Dit is natuurlijk ook goed nieuws voor de laadcapaciteit.

Autonoom

De innovatie houdt bij Gemini echter niet op bij waterstof, want het bedrijf gelooft ook erg in autonoom rijdende vrachtwagens. Volgens Gemini moet de transportwereld wel naar autonomie, gezien het chauffeurstekort en de vele ongelukken. Daarnaast zou een autonoom rijdende vrachtwagen nog zuiniger zijn, waardoor een bereik van 2,200 kilometer haalbaar moet zijn.

Tot nu toe heeft Gemini nog geen rijdend exemplaar van de G1 kunnen tonen, maar naar verwachting volgen de eerste in 2024. Na een succesvolle testperiode wil Gemini in 2025 de eerste vrachtwagens leveren.

Je kunt van dergelijke start-ups vinden wat je wil. Er zijn heel wat van dit soort bedrijven, en een groot deel hiervan zal uiteindelijk nooit een vrachtwagen bouwen. Ze houden wel de industrie scherp en drijven de innovatie. Het idee dat Gemini voor ogen heeft, heeft zeker potentie. Ook dit merk is er dus eentje om in de gaten te blijven houden.

 

 

DEEL HET