Iveco eDaily komt inclusief beheertools

Iveco introduceert niet alleen een elektrische versie van de Daily, maar komt ook met een reeks van diensten rond elektrisch rijden.

Het kan natuurlijk niet uitblijven dat Iveco, dat zo duidelijk de samenwerking met Nikola liet zien op het gebied van elektrische trucks, ook de bestseller van het bedrijf, de Daily, van een elektrische aandrijving voorziet. De Daily, die bekend staat als de enige ‘bestelauto’ met een separaat chassis, leent zich hier natuurlijk bij uitstek voor. Zo had Iveco een degelijk en relatief eenvoudig uitgangspunt. Daar werd een batterij of zo u wilt accu voor bedacht van 37 kWh en het bleek dat er maximaal drie van zulke accu’s tussen de langsliggers gemonteerd kunnen worden. Totaal dus 111 kWh en daarmee zou een eDaily dan 300 km ver kunnen komen. Gedurende de levensduur van de eDaily, kunnen accu’s desgewenst verwijderd of toegevoegd worden. Die accu is door FPT (Fiat Power Train) ontwikkeld samen met het Amerikaanse bedrijf Microvast. Beide partners hebben hier een unieke brandbeveiliging bij bedacht, waarbij in het geval van brand in een van de accu’s, er een membraan kan worden gebroken waardoor de brandweer een spuit kan steken. Op die manier zou dan niet het hele voertuig afbranden, of alle accu’s.

Elektromotor, achteras

Iveco wil geen motor in de achteras inbouwen, zoals FPT heeft gedaan bij de Nikola Tre. De elektromotor bevindt zich voor de achteras en zo hebben Iveco en de klant maximale flexibiliteit qua wielbasis, ruimte  en onderhoud. De beproefde achteras van de Daily blijft zoals hij is, zegt Iveco. De elektromotor is via een ‘transferbox’ waarmee een enkele overbrenging wordt bedoeld, verbonden met een korte cardanas die uitkomt op het differentieel in de achteras. Een ander voordeel is volgens Iveco dat er door deze constructie keuze bestaat uit eindreducties, wat in dit segment van belang kan zijn. 

Gewichten

De eDaily met twee accu’s heeft een theoretische actieradius van 200 kilometer, maar mag volgens Iveco 3,5 ton trekken. Volgens Iveco is er sprake van een kleine draaicirkel voor de eDaily en komt de bestelauto gewoon van de plek op een helling. Getuige het koppel van een elektromotor, verbaast dit laatste ons wat minder. Met de eDaily beslaat Iveco het segment van 3,5 tot 7,2 ton GVW. Daarbij is rekening gehouden met de nieuwe Europese wetgeving, die toestaat dat elektrische bestelauto’s zwaarder dan 3,5 ton mogen wegen, tot 4,25 ton. Zo’n versie is er dus ook. Iveco komt zelfs met een variant van 3,8 ton. Versies met dubbellucht-achteras zijn er natuurlijk ook en Iveco spande zich tijdens presentaties nogal in om te laten zien dat er dan nu wel een eDaily is, maar dat alle denkbare varianten daarop, al dan niet voorzien van een PTO, net als in het dieseltijdperk gewoon leverbaar blijven. Tot aan een kleine huisvuilauto aan toe, die er bijzonder strak en netjes bij stond.

Verbruiken

Ook in het elektrische tijdperk gaan stroomverbruiken een voorname rol spelen. Iveco speelt hierop in door met een heel fraai en kleurrijk, makkelijk af te lezen dashboard te komen en een dito display in de middenconsole. Hier kan de chauffeur drie standen instellen van regeneratie: Standaard, one pedal drive en sailing. In het laatste geval is er van regeneratie geen sprake, bij one pedal drive hebben de remmen nauwelijks meer iets te doen en zijn mooie resultaten te behalen die direct ten goede komen van het stroomverbruik. Zo zijn er ook drie rijprogramma’s, eco, natural en power. Op Eco kun je eigenlijk gewoon alles doen en goed meekomen in het verkeer, ook in Italiaanse heuvels, zo bleek al snel. Daarbij behaalt een gesloten besteluitvoering met tweederde belading, zijnde zo’n 900 kg bij een GVW van 3,8 ton (dat wordt dus nu 3,2 ton) een verbruik op de vlakke snelweg van 26 kWh per honderd kilometer. Gezien de constructie, eigen gewicht, belading, etc, is dat een keurige waarde.

Andere diensten

Aan de voorkant van de eDaily bevindt zich het ‘stopcontact’ om deze bestelauto weer op te laden. Dat kan ook met snel laden en Iveco heeft met vijf Europese energiemaatschappijen afgesproken dat eDaily daar kunnen laden. Die vertegenwoordigen 350.000 laders, dat is natuurlijk een mooie basis.  Een beetje symbolisch is dat, want ook in het segment van de eDaily zul je vooral op je thuisbasis elektriciteit willen laden. Iveco wil het allemaal als diensten aanbieden aan de klant, en dat geldt natuurlijk ook voor de zo optimaal mogelijke inzet, de uptime. De eDaily maakt gebruik van over-the-air updates en klanten worden via een app of via een mail aan de fleetowner gewaarschuwd wanneer het tijd is voor service. Iveco maakt hierbij onderscheid, ook bij de eDaily, tussen lange afstand, stadsdistributie en last mile vervoer.

 

DEEL HET