Iveco maakt nieuwe afspraken met Nikola

Sinds 2019 werken de Amerikaanse start-up op het gebied van zero-emissie trucks Nikola en het Europese Iveco samen. Daarbij ontwikkelt Nikola zero-emissie aandrijvingen, lees elektrisch en waterstof, en zorgt Iveco voor chassis en cabines en omringende techniek, alsmede voor productie op grotere schaal. Iveco krijgt nu het eigendom over deze joint-venture. 

Nikola trekt zich terug van de Europese markt. Andersom laat Iveco de Amerikaanse markt aan Nikola. Beide bedrijven blijven elkaars toeleverancier, dus Nikola wordt beleverd met chassis en cabines en dergelijke, en Iveco komt in aanmerking voor batterijpakketten en brandstofcellen. Beide bedrijven zeggen ook dat Iveco zelf de software rond de batterij-elektrische- en waterstof-aandrijflijn zelf verder mag ontwikkelen. Nikola blijft deels eigenaar van de trekas die voor de Nikola Tre werd ontwikkeld bij motorenbouwer FPT, waarbij de elektromotor die de truck aandrijft in het aslichaam is ingebouwd.

Verrekenen 

Vriend en vijand erkennen dat Iveco hier een mooie deal heeft gesloten. Daarvoor moet het wel nog 35 miljoen dollar aan Nikola overmaken en wijst Nikola Iveco een aandelenpakket van 20 miljoen stuks toe. “Beide bedrijven blijven toe werken naar een leidende positie in de energietransitie en in de toekomst van mobiliteit”, aldus de verklaring. Duidelijk is dat Iveco hier gunstige afspraken heeft gemaakt.

DEEL HET