Kabinet staat toch achter zero-emissie zone in steden

In een bijzondere ommedraai van het nieuwe kabinet schaart het zich toch achter de komst van zero-emissiezones in de grote steden. Eerder verzette het kabinet-Schoof hier nog tegen. De steden zelf zeiden de zones gewoon in te willen voeren.

Het is wederom een gevoelige nederlaag voor het nieuwe kabinet, dat wil laten zien dat ze dingen anders willen doen maar daar vooralsnog niet in slagen. Voor ondernemers is het grotendeels goed nieuws, vooral voor degenen die al geïnvesteerd hebben in een milieuvriendelijk voertuig. De ommedraai van het kabinet geeft hen een stukje zekerheid voor de toekomst, iets waar ondernemers afgelopen tijd vaak een oproep voor hebben gedaan.

Ondanks dat het kabinet openlijk twijfelde aan de invoering van zero-emissiezones in veertien Nederlandse binnensteden, deden veel van die steden zelf dat niet. De vier grote steden maar ook bijvoorbeeld Assen en Tilburg zeiden de zero-emissiezones toch wel in te voeren, ongeacht de mening van het kabinet. Uiteindelijk is het niet de rijksoverheid maar de gemeentes zelf die zoiets mogen beslissen.

De invoering van de zero-emissiezones in veertien steden betekent dat daar vanaf 1 januari 2025 oude bedrijfswagens van euroklasse 4 of lager niet meer binnen mogen. Voor euro 5 en euro 6 geldt een overgangsregeling. Het is dus niet zo dat zij ineens niet meer de stad in mogen volgend jaar. Euro 6 bestelbussen mogen nog tot 2028 de binnenstad in, vrachtwagens tot 2030, mits ze aan de voorwaarden voldoen (controleer dit op www.opwegnaarzes.nl)

DEEL HET