Koeltrans Angeren: hoge kilometrages op LNG

Koeltrans Angeren (bij Bemmel) nam vorige week wederom twee nieuwe Scania R410 trekkers in gebruik die op LNG rijden. In maart van dit jaar nam het bedrijf al vijf stuks in ontvangst.

Het bedrijf rijdt er voornamelijk groenten en fruit mee naar Duitsland. Nu, na vijf maanden, hebben deze vijf auto’s al allemaal ruim meer dan een ton gelopen. “Wij gaan naar drie ton per jaar met deze trucks”, aldus directeur eigenaar Günther Maters van Koeltrans.

“Toen Duitsland met zijn Mautregeling voor LNG kwam, was er eigenlijk geen excuus meer om het niet te proberen met LNG. Dat gaf de doorslag. Het planet- én het profit- deel was daarmee ingevuld. En met de people, in dit geval de chauffeurs, kwam het ook snel goed. Veruit de meesten vinden het leuk om op LNG te rijden.”

Ploegendienst

En gereden wordt er. “Wij doen twee shifts per dag met de trucks,” legt Günther Maters uit. “Overdag veelal door Nederland en ’s nachts Duitsland in. We hebben ook LNG-voertuigen die voornamelijk in Duitsland zelf rijden. Toen we eraan begonnen hadden we zo onze twijfels. De auto’s zijn toch een stukje duurder dan een diesel. Maar het is ons 200 procent meegevallen. Met deze kilometrages is de meer-investering geen probleem, mede gezien de kosten van de brandstof. Dat optimaliseren wij nog door door ook in België te tanken. Dat hebben we van tevoren allemaal goed uitgerekend.”

Actieradius

Sowieso heeft men bij Koeltrans eerst goed gerekend. “De actieradius van de voertuigen is duizend kilometer en dat halen wij er ook wel mee. Maar in Duitsland kun je eigenlijk nog steeds niet goed tanken, al wordt dat aan eind van het jaar beter. Dat betekende voor ons dat we de routes goed moesten inplannen. Dat was even puzzelen maar het heeft geloond.”

23 kilo

Het verbruik is volgens Maters prima te noemen. “We rijden gemiddeld voor alle voertuigen 23 kilo op de honderd kilometer. Gegeven het feit dat wij doorgaans redelijk zwaar zijn, vind ik dat heel netjes. Ook is het mij alles meegevallen hoe de chauffeurs op het LNG reageerden. Kijk, wij rijden hier doorgaans met full spec voertuigen. Dus ik kon de heren niet paaien met een extra rijk uitgeruste cabine: die hebben ze normaal ook al. Met name de onbekendheid met de brandstof en het tankproces zorgde bij sommige chauffeurs voor onrust. Maar inmiddels is het tanken helemaal geen punt meer.”

“Tot nu doen de auto’s het probleemloos. Als we zo doorgaan, zitten wij in iets meer dan drie jaar op een miljoen kilometer. Het is wel de vraag wat de toekomst brengt. Wat gaat Duitsland bijv. doen met de Maut na 2021? En het liefst zouden we de auto’s flexibeler in willen zetten voor wat betreft de tonnages en de actieradius. Wij hebben nu onze routes om de voertuigen heen geprogrammeerd, maar zo werkt het natuurlijk normaal gesproken niet. Maar tot nu toe kan ik vol overtuiging zeggen dat je met het rijden op LNG een goede én milieusparende businesscase kunt maken.”

DEEL HET