Lidl rijdt al voor 2030 volledig elektrisch

Supermarktketen kondigt aan om al zijn distributievervoer uiterlijk 2030 te elektrificeren. Daarnaast rijden alle vrachtwagens vanaf volgend jaar al op milieuvriendelijke brandstoffen, zo is afgesproken met de vervoerders.

Lidl maakt hiermee een grote stap in duurzaamheid. De keten gaat ook verder dan de Nederlandse regelgeving. Niet alleen de binnensteden, maar alle 440 filialen van Lidl worden uiterlijk 2030 met elektrische vrachtwagens bevoorraad. Dus ook in dorpen.

Groene stroom

De aankondiging van Lidl volgt na een lang voortraject. Al jaren geleden ging de supermarktketen in gesprek met haar vervoerders en met de netbeheerder. Al in 2021 is al verzwaring van de aansluiting aangevraagd voor de zes distributiecentra van Lidl. Als gevolg daarvan heeft de locatie in Almere al een laadmogelijkheid voor vrachtwagens, en de andere centra volgen snel.

De elektrische vrachtwagens worden in Almere opgeladen met groene stroom. Deze is afkomstig van de zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum. Als dit niet voldoende is, kan Lidl stroom afnemen van het zonnepark Haghorst, dat in de buurt ligt. Met dit zonnepark sloot Lidl onlangs een overeenkomst.

Zeer geschikt

Lidl kan zulke beloftes natuurlijk niet maken zonder de vervoerders. Volgens Lidl is men al lang in gesprek met zijn vervoerders om te bepalen wat er nodig is om over te stappen naar elektrische vrachtwagens. Hierbij kijkt men samen waar en wanneer vrachtwagens moeten worden vervangen. Ruud Metten, manager transport bij Lidl, legt uit: “Door nu een stip op de horizon te zetten van 2030 volledig elektrisch weten alle partijen waar ze aan toe zijn.”

Dankzij de korte afstanden die worden afgelegd tussen distributiecentrum en verschillende filialen is het transport zeer geschikt voor elektrisch rijden. Nu al kunnen elektrische vrachtwagens 300 kilometer rijden op één acculading, en Lidl verwacht dat dit binnenkort meer wordt. Tussentijds laden is hiermee helemaal niet nodig.

Lidl gaat echter nog een stapje verder: vanaf volgend jaar rijden de vervoerders alleen nog maar met biobrandstoffen, zo is afgesproken. Dit gaat dan om HVO-100 en bio-LNG. Op deze manier wacht men niet af tot alle vrachtwagens zijn vervangen door elektrische, maar maakt men nu al de stap naar fossielvrije distributie. Hiermee neemt Lidl het voortouw in duurzaamheid in de supermarktbranche.

 

 

DEEL HET